veiligheid in en om het huis

10 Tips om je huis veiliger te maken

Of je nu zorgt voor een ouder of zelf wat ouder bent, deze tips helpen je om het in en om je huis veiliger te maken.

Als je ouder wordt, wordt je evenwicht vaak wat minder en wordt de kans op vallen groter. er overlijden veel meer ouderen door een val dan in het verkeer. Gelukkig kan je er zelf veel aan doen om veel voorkomende ongelukjes te voorkomen.

1. Rommel weg

Zorg dat er nergens rommel rondslingert op plaatsen waar gelopen wordt. Houd looppaden ruim vrij en zorg voor een genoeg ruimte om tassen, schoenen, jassen maar ook dingen als oud papier en afval op te ruimen. Zorg dat alles een vaste plek heeft. Zorg ook dat snoeren zo veel mogelijk vastliggen en weggewerkt zijn.

buitenverlichting met sensor2. Verlichting

Zorg dat iedere ruimte in huis goed verlicht is, inclusief voorraadruimten of -kasten. Zorg dat licht op de overloop zowel beneden als op de overloop aan- en uitgeschakeld kunnen worden. Hang ook buiten verlichting op. Bij de voor- en achterdeur is een buitenlicht met sensor handig. Zo is er altijd licht als je de deur open wilt doen en het schrikt inbrekers af. Ook je huisnummer moet goed verlicht en goed zichtbaar zijn vanaf de straat, zodat hulpdiensten het in geval van nood niet kunnen missen.

3. Handgrepen

Zorg dat er aan beide kanten trapleuningen zijn. Plaats handgrepen bij het bad, de douche en het toilet.

4. Anti-slip

Plaats anti-slip matten in het bad, de douche maar ook onder kleden zodat de kans uitglijden minder wordt.

5. Meubels

Zorg dat je bed en stoelen de juiste hoogte hebben. Bij je bed geldt dat als je voeten de grond niet raken als je op de rand van het bed zit, dan is je bed te hoog. Als je op de rand zit en je knieën komen hoger dan je heupen, dan is je bed te laag. Dat bemoeilijkt in- en uitstappen en vergroot de kans op vallen.

hoekbeschermer6. Scherpe hoeken

Zijn er meubels of voorwerpen met scherpe hoeken? Dek ze af met tape of hoekbeschermers die speciaal hiervoor bedoeld zijn. Je vindt ze vaak in winkels voor kleine kinderen.

7. Bereikbaarheid

Zorg dat er draadloze/mobiele telefoons zijn. Tenminste in de woonkamer en de slaapkamer. Draadloze telefoons zijn vaak praktischer in het gebruik als je genoeg docking stations hebt. Geef een huissleutel af bij buren of bij mensen in de buurt en aan de kinderen.

8. Onderhoud (elektrische) apparaten

Zorg dat elektrische apparaten regelmatig gecheckt, schoongemaakt en onderhouden worden. Denk aan de verwarmingsketel en de machanische ventilatie. Heel belangrijk is het om periodiek de aardlekschakelaar te laten checken.

Het is voor ouderen vaak belangrijker dat de temperatuur geregeld kan worden omdat je dan slechter tegen hitte en kou kan.

De koelkast moet ook goed werken en op de goede temperatuur zijn ingesteld zodat voedsel geen kans loopt te bederven en zodat medicijnen die in de koelkast bewaard worden, goed blijven.

Laat de wasdroger niet ’s nachts draaien of als je niet thuis bent. Laat apparatuur niet op standby staan. Er zijn van die handige stekkers voor met afstandbediening die je stroom uitschakelen. Zonder dat je er voor op hoeft te staan.

9. Brandveiligheid

Controleer de batterijen van de rookmelder en CO melder regelmatig. Zorg in ieder huis voor een brandblusser.

10. Bescherm persoonlijke en financiële informatie

Geef telefonisch of per e-mail aan mensen die je niet persoonlijk kent, geen informatie door en zeker geen financiële. Een veiligheidsslot op de deur is geen overbodige luxe. Open de deur alleen voor bekenden of mensen die je zelf uitgenodigd hebt. Val niet voor babbeltrucs aan de deur.