vanille

5 Manieren om vanille te gebruiken in je zoete gerechten

Vanille is een smaakmaker die onmisbaar is in zoete gerechten en baksels.

Gezonde en natuurlijke voedingsstoffen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Vanille als natuurlijke smaakmaker, zonder dat daar kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd, past prima in dat plaatje. Vanille versterkt bovendien de zoetheid van andere ingrediënten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan chocolade en fruit. Het is onmisbaar in ijs, cake, koekjes en verschillende toetjes.

Vanillepeul van de orchidee

Vanillestokjes zijn de gedroogde peulen van de vanille-orchidee. De peulen, die eigenlijk bessen zijn, worden onrijp geplukt, vochtig verhit en daarna gedroogd. De Bourbon vanille die bekend staat om zijn goede kwaliteit, komt van het eiland Réunion in de buurt van Madagascar, dat vroeger Bourbon heette. Vanille wordt ook gebruikt om drank, parfum en zelfs tabak op smaak te brengen.

Echte vanille is duur

Vanille is een dure specerij. De vanille-orchideeën groeien alleen in gebieden rond de evenaar. Zoals Mexico en rond Madagascar. Bovendien is het oogsten en bewerken heel arbeidsintensief. Goedkope vanille producten worden daarom kunstmatig gemaakt.

5 Manieren om vanille te gebruiken

1. Vanillestokjes

Om de gedroogde vanillestokjes te gebruiken, snijd je ze in de lengte met een scherp mes door. Schraap met het mes langs de binnenkant om de vanillezaadjes eruit te halen. Gebruik de vanillezaadjes in je gerecht. De lege stokjes hebben nog zoveel smaak dat je ze nog prima kan gebruiken. Kook ze mee met de melk waar je crème brûlée of vanillepudding van maakt. Je kan de lege stokjes ook heel makkelijk in een pot (basterd)suiker doen en zo je eigen vanillesuiker maken. Schud af en toe even met de pot om de smaak goed te verdelen.

vanillestokje

2. Vanillepoeder

Pas sinds kort heb ik de vanillepoeder ontdekt. Dit is puur het schraapsel, dus de zaadjes van de vanillepeul. Het is een zwart poeder dat heerlijk naar vanille smaakt. Het is niet goedkoop maar 100% natuurlijk. Bovendien heb je er maar heel weinig van nodig om je gerecht een heerlijke echte vanillesmaak te geven.


3. Vanillesuiker

De zakjes vanillesuiker uit de supermarkt hebben helaas weinig met echte vanille van doen. Ze ruiken lekker, maar als je de suiker proeft smaakt deze bitter. De suiker is op smaak gebracht met synthetische vanilline. Maar zoals we bij de vanillestokjes al schreven, kan je heel gemakkelijk zelf vanillesuiker maken.

4. Vanille-essence

Iedereen kent die kleine flesjes met aroma’s wel in allerlei smaken. Ook daar zit geen echte vanille in. Ze zijn op smaak gebracht met kunstmatige vanilline. Een paar druppels is voldoende om je gerechten een vanille-achtige smaakt te geven.

5. Vanille-extract

Vanille-extract wordt wel van echte vanille gemaakt. De vanillepeulen worden hiervoor vermalen en hierover wordt een mengsel van alcohol (tenminste 35%) en water gegoten. Een theelepeltje extract is vaak genoeg om je gerecht een lekkere vanillesmaak te geven.