Af en toe raak je wel eens uitgekeken op de jam en hagelslag en wil je wat anders. Liefst iets wat ook nog een beetje gezond is voor op brood. Daarom een paar ideetjes voor gezond beleg op brood. Sommige ideeën hebben wel wat extra tijd nodig.

 

1. Pindakaas

Ja, ik weet het. Pindakaas is niet bijster origineel, maar wel gezond. Het bevat (als je een goed merk hebt) geen toegevoegde suikers, is rijk aan proteïnen en levert de goede vetten. Maar je kunt je boterham met pindakaas wel wat opleuken.



Variatie 1

Onze favoriet is om wat Seroendeng over de pindakaas te strooien. Je kunt het kopen in potjes van b.v. Conimex en het bestaat uit een mengsel van stukjes pinda, kokos en kruiden waaronder komijn. Strooi een dun laagje  over de pindakaas en je krijgt echt een hele lekkere smaak.

Variatie 2

Smeer wat sambal over de pindakaas. Eventueel wat plakjes komkommer of ei erbij om de hitte te blussen. Je hebt natuurlijk veel soorten sambal. Persoonlijk vind ik de donkere gebakken sambal (badjak) die meestal wat zoeter is het lekkerst.

 

2. Gebakken appel

Schil en snij een appel in plakken. Bak ze in de boter of olie zacht. Laat even afkoelen en doe ze op brood. Strooi er kaneel over of rasp wat pure chocola erover.

 

kip sandwich3. Gegrilde kip, ei, spek en rucola

Gril of bak een kipfilet, kook een ei. Snijd de kipfilet in reepjes en het ei in plakjes. Leg wat blaadjes rucola op een volkoren of meergranen broodje, leg er wat reepjes kip en plakjes ei bij en als je wil een uitgebakken plakje spek (je kan ze kant en klaar gebakken kopen) en wat mayonaise. Je kunt deze broodjes ook bij de Hema kopen.

 

4. Hüttenkase met tomaat en bieslook

Neem een volkorenboterham en smeer er ruim Hüttenkase op. Leg er wat plakken tomaat op en knip er wat verse bieslook over. Beetje peper malen en je hebt een heerlijke en gezonde boterham.

 

5. Gerookte zalm, tomaat, roomkaas en rucola

Besmeer een broodje met roomkaas. Let er een plak gerookte zalm op en en wat blaadjes rucola. Bieslook of peterselie kan ook.

 

6. Broodje tonijn

Dit is een beetje een variatie op de pan bagnat. Neem wat tonijn uit blik (olie of water), wat tomaat, gekookt ei, augurkjes, wat gesnipperde rode ui, blaadje sla.  Je kan er wat mayonaise op doen of zelf een sausje maken van olie, moster en azijn.