zaden ontkiemen

Het begin is er…

Na een winter wachten is het eindelijk zo ver. Er kan gezaaid worden.

Nu alleen nog binnen voorzaaien in kleine bakjes. Dus een week geleden begonnen met het zaaien van spinazie, wortel, cherrytomaatjes, basilicum, radijs, peterselie en bieslook. In van die plastic kweekbaken, met dank aan de Lidl waar ze in de aanbieding waren. En nu, na een week de plantjes uit de zaadjes te hebben gekeken, zijn de eerste groene puntjes te zien. Ongelooflijk hoe blij je kan zijn met een paar sprietjes.

Meer vragen

Natuurlijk roept iedere vraag weer nieuwe vragen op. Welke potgrond je het beste kan gebruiken bijvoorbeeld. Gelukkig staat er veel info op internet. Volgens mij is het moestuinieren opeens razend populair als ik naar fora en en facebookpagina’s kijk. Maar goed, de eerste serie zaadjes heb ik in  gewone biologische potgrond gezaaid. Niet alles is opgekomen, maar ik neem aan dat dat normaal is. Ik lees ook berichten over het mengen van potgrond met scherp zand. Dan moet je wel zand hebben. Dus daarom heb ik maar stek- en zaaigrond gekocht. Deze voelt een stuk luchtiger en zachter aan en bevat ook minder takjes en andere grote stukken. Dus ik ben benieuwd of dat beter gaat. Ben nu maar lid geworden van de Faceboek groepen Moestuin en Moestuinwijven en ook van Wecken is hip (voor als de oogst straks overweldigend is en de diepvries vol).

Goedkoop en duur zaad

Vandaag een tweede serie gezaaid van broccoli, sla, courgette, cayennepepertjes en zoete puntpaprika’s, in de stek- en zaaigrond. Ook zo iets. Sommige zaden zijn goedkoop (zakjes vanaf 0,19 ct bij de Lidl). Het duurste zakje zaad tot nu toe was dat met zoete puntpaprika zaadjes. Rond de 4 euro. En raad eens wat. Er zaten maar 8 zaadjes in het zakje. Waar dat verschil precies aan ligt zou ik niet weten.


Planning

Nu moet er natuurlijk ook nagedacht worden wat waar komt in de tuin. Want volgens de combinatieteelt moet je sommige groenten juist wel, en andere weer niet bij elkaar zetten.

Strijd tegen het onkruid

Na de winter was de hele tuin bedekt met een laag onkruid. De tuin is nu omgespit. Nu dus bedenken hoe de strijd met het onkruid aan te gaan. Bij de Lidl was worteldoek in de aanbieding. Na een zoektocht op internet zag ik dat je dat je in gaten in worteldoek niet alleen aardbeien kunt kweken, maar ook aardappelen, tomaten, sla, uien, prei en kool. En omdat dit toch de eerste keer is, lijkt het me prima om te proberen. Misschien, wel wat weinig landelijk als de hele tuin bedekt is met doek ;-). Gelukkig is het zwart.

Binnenkort

Er ligt nog wat zaad klaar voor later: rode bieten, komkommer, watermeloen en bonen. Deze kunnen in april of mei zo de grond in, zonder dat ze voorgezaaid hoeven worden.


Update: Inmiddels heb ik begrepen dat je groenten als radijs en wortel beter niet in potjes kan voorzaaien, maar ze beter meteen op de goede plaats kan zetten. Logisch ook wel want deze planten moeten naar beneden groeien.