veilig online betalen

Veilig online betalen

Online shoppen en betalen heeft heel veel voordelen. Het is makkelijk en snel. Met deze tips maak je het zo veilig mogelijk.

Wie is er niet blij met de mogelijkheid om online te kunnen shoppen? Niet meer voor niks naar de winkel als iets wat je wilt hebben dat net is uitverkocht, geen parkeerproblemen en veel keus. Kleding kun je op je gemak thuis passen. De voordelen zijn eindeloos. Zelfs als je iets van de andere kant van de wereld wilt laten komen, dan heb je het binnen een week in huis.

Risico’s

Maar aan de andere kant van al die voordelen zijn er ook een paar risico’s. De aankopen moeten wel betaald worden. Bij grote organisaties als Bol.com en Zalando kun je achteraf betalen. Maar bij andere online winkels moet je meestal meteen online betalen. De meest voorkomende manieren zijn  betalen via je creditcard, Paypal of internetbankieren via iDeal. Dat online betalen gaat meestal goed. Maar fraudeurs liggen op de loer en daar kan je je maar beter zo goed mogelijk tegen wapenen. De meest voorkomende manier van fraude is Phishing, waarbij oplichters proberen je bank- of credit card gegevens van je krijgen, om vervolgens je rekening leeg te halen.

 


Tips voor veilig online betalen

 

1. Blijf up-to-date

Of beter gezegd, hou het systeem waar je computer op draait up-to-date. Die systemen worden constant bijgewerkt, verbeterd en zwakke plekken in de beveiliging worden gerepareerd. Je kunt dit het beste automatisch laten doen zodat je altijd de laatste versie hebt.  Je moet die mogelijkheid wel inschakelen. Voor een Windows besturingssystemen lees je hier hoe je de automatische updates aanzet. Voor IOS (Apple computers) lees je het hier.

 


2. Antivirusprogramma

Via e-mail, downloaden of het bezoeken van bepaalde websites kan je computer besmet worden met een computervirus. De beste manier om je daartegen te beschermen is door het installeren van een antivirusprogramma. Er zijn antivirusprogramma’s waar je voor moet betalen, maar er zijn er ook een paar gratis.  Betaalde antivirusprogramma’s zijn vaak wat uitgebreider en beschermen ook tegen spyware en hebben een firewall. Gratis antivirusprogramma’s zijn bijvoorbeeld: AVG free of Avast. Deze programma’s zijn prima, dus het heeft geen zin om voor een antivirusprogramma te betalen.

[bol_product_links block_id=”bol_52ebdfdd8b2ff_selected-products” products=”9200000018512098,9200000018572576″ name=”av” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

3. Beveiligd netwerk

Als je verbinding maakt met het internet via een draadloos netwerk, dan is het verstandig om dat netwerk te beveiligen. Als anderen toegang tot je netwerk hebben, hebben ze ook toegang tot je gegevens. Een beveiligd netwerk kies je een niet te gemakkelijk wachtwoord en versleutel je de gegevens. Hoe je dat doet is voor ieder merk router of modem verschillend en wordt beschreven in de gebruikershandleiding. Heb je geen zin om het zelf helemaal uit te vogelen, dan kun je het natuurlijk ook door iemand laten doen. Je kunt voor vrij weinig geld een student inhuren, b.v. via uwcomputerstudent.nl of studentaanhuis.nl.

 

4. Laat je browser je beschermen

Je browser, het programma waarmee je over het internet surft, heeft zijn eigen manier om frauduleuze websites te herkennen. Ook hier moet je meestal zelf die mogelijkheid aanzetten. Dit regel je door in je browser naar ‘Voorkeuren’ te gaan en van daar uit ‘Beveiliging’ te kiezen en daar  ‘Waarschuw bij het bezoeken van frauduleuze sites’ (Firefox) of ‘Gerapporteerde aanvalssites blokkeren’ (Safari) aan te vinken. Internet Explorer 11 heeft een Smartscreen filter.

 

4. Shop alleen via je eigen computer en netwerk

Behalve thuis op je eigen computer kun je natuurlijk ook op je werk, in de bibliotheek of een internetcafé aankopen of betalingen doen. Dat brengt meer risico’s met zich mee dan thuis. Je weet niet hoe het netwerk daar is beveiligd, welke gegevens worden opgeslagen en wie daar bij kunnen en wie na jou de computer gaat gebruiken. Niet doen dus.

 

5. Shop via een app

Aankopen doen via een mobiel of tablet is vaak veiliger dan via je desktop of laptop computer. Tenminste, als je dat doet via de app van die winkel. Iedere grote online winkel heeft zijn eigen app zodat je via je mobiel of tablet aankopen kunt doen. Het is moeilijker om daar fraude mee te plegen dan als je betalingen via je browser doet.

 

6. Maak geen klantaccount als het niet echt nodig is

Online winkels hebben vaak de mogelijkheid om een account aan te maken en gegevens op te slaan. Makkelijk natuurlijk voor als je die shop vaker bezoekt, maar ook een heel onveilig idee. Zeker als ze betalingsgegevens als credit card gegevens ook voor je bewaren. Als de gegevens van die shop gehackt worden, dan hebben ze jouw gegevens ook. Maak liever geen account als het niet nodig is en geef alleen de gegevens die verplicht en echt nodig zijn.

 

7. Check of je op de echte website bent

Een groot gevaar bij online shopping is dat je op een site terecht komt die er uitziet als de echte website van een winkel of bank, maar in het echt gewoon een vervalsing is. De echte shops en banken hebben altijd een veilige verbinding te herkennen https://www.naamwebsite.nl in plaats van http://www.naamwebsite.nl bij gewone websites. Wil je iets betalen en zie je geen https? Wegwezen. Een ander controlemiddel is dat bij de echte site de naam van de website in het groen verschijnt. Zoals in de afbeelding hieronder. In sommige browsers is ook een afbeelding van een slotje te zien.

veilig online betalen

 

8. Check je afschriften

Misschien een overbodig advies. Maar check of je bankafschriften en creditcard afschriften kloppen. Zie iets vreemds of vreemde bedragen die je niet thuis kan brengen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank of creditcard maatschappij en laat de rekening blokkeren.