Op de thee in een stadspaleis!

Omdat het 250 jaar geleden is dat de voormalig regentes en lieveling van het volk Marie Louise ofwel Marijke Meu is overleden, worden er ontzettend veel interessante en leuke activiteiten georganiseerd in de Friese hoofdstad.  Genoeg redenen voor een weekendje Leeuwarden samen met een vriendin!

We gingen op de thee in keramiekmuseum Princessehof, voormalig stadspaleis van Marie Louise. Zij was al op 23 jarige leeftijd weduwe van Johan Willem Friso en was gedurende 20 jaar regentes  van Friesland, Groningen en Drenthe. Geliefd bij boeren, burgers en buitenlui!

In de stijlkamer voelden we ons terug in de tijd, met de prachtige schouw en Aziatische meubels die 250 jaar geleden erg trendy waren bij de adel. Lopend langs de vitrines in het mooie stadspaleis zien we de meest uitgebreide collectie theeserviezen, kopjes, schotels, theepotten uit Japan, China, Engeland en Nederland die in themakamers zijn uitgestald.

“En hier zijn we op een heel mooi stukje in het centrum van de stad waar vroeger de rijke families woonden die de arme oude mensen in het Sint Antonius Gasthuis woonden,  financieel ondersteunden” aldus de gids tijdens de stadswandeling. Aan de blauwe gevelstenen met de koperen bel kun je zien dat daartoe hoorden. Het lijkt wel of we in een filmdecor lopen, zo mooi is het.


We lopen door naar de Grote of Jacobijnerkerk. Hier is in 1765 Marijke Meu ofwel Maria Louise bijgezet in de grafkelder. De familiewapens van haar man Johan Willem Friso en van haarzelf zijn te vinden in de wand van de kerk.

Niemand anders dan tuinman Johan Knoop, kon de prachtige tuinen ontwerpen waar Maria Louise zo van hield.  In het Historisch Centrum Leeuwarden is een expositie van o.a. de tekeningen van de ontwerpen van de tuinen van de Mariënburg, het buitenverblijf van Maria Louise en van de inrichting van de Princessetuin van Princessehof.

Veel mensen, briesende paarden, hoefgekletter!  We zijn terechtgekomen bij de Koninklijke harddraverij, een race voor Friese paarden op een baan van 100 meter midden in de stad! Een historische draverij uit de tijd van Maria Louise. De in klederdracht gestoken  vrouwelijke ruiters gaan ongezadeld en in gestrekte draf de strijd met elkaar aan. Het is vreselijk spannend, valt het paard in galop dan moet de ruiter direct terugnemen en naar draf gaan.  De winnares kreeg uit handen van onze Koning Willem Alexander de Gouden Swipe uitgereikt!

En wat hebben onze Koning, Prins Albert van Monaco, Koninging Elisabeth en andere Europese vorsten in Europa met elkaar gemeen? Ze zijn allen afstammelingen van Maria Louise, zij is de stammoeder van vele vorstenhuizen. De stamboom is als grote muurschildering te bewonderen  op de Oldehoofsterkerkhof.

Ter afsluiting gingen we even een lekker drankje nemen op één van de vele terrassen aan de gracht!

Wat weten we nu veel over Maria Louise en Leeuwarden! Er zijn nog heel veel leuke en interessante activiteiten ter ere van dit feestelijke themajaar.  Kijk op  Leeuwarden  wat er allemaal nog meer te doen is en ga ook eens naar Leeuwarden, ik kan het echt aanraden!

In Leeuwarden deel 2: waar hebben we geslapen, gegeten en geshopt?