anti virus

Hoe hou je computervirussen tegen?

Op de televisie en in de krant zie en lees je soms de raarste verhalen over computervirussen die enorme schade aanrichten.

Een computervirus of malware is een stukje code dat wordt toegevoegd aan een document of software. In de meeste gevallen wordt het virus geactiveerd als je het document of programma opent. Het betreft niet alleen je computer of laptop, ook je mobiele telefoon kan door een virus getroffen worden.

Sommige van deze computervirussen kunnen je computer ‘overnemen’ waardoor er meegekeken kan worden waardoor bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie in verkeerde handen komt. Andere virussen kunnen documenten of de harde schijf van de computer beschadigen.


Installeer een virusscanner

Een goede virusscanner biedt je in de meeste gevallen een goede bescherming maar dit is nooit 100%. Er zijn ook gratis virus scanners beschikbaar die je computer voldoende beschermen. En zoals hierboven gezegd, installeer er ook één op je mobiele telefoon.

Wat is een virus en hoe kom je er aan?

Een besmetting met een computervirus kan op veel manieren gebeuren:

Via email

De meest voorkomende manier is via een bijlage bij emails. Daarom moet je ook nooit zomaar een bijlage openen die je niet vertrouwt of die van een onbekende afzender afkomstig is.


Klik ook niet op links in e-mails. Deze kunnen naar kwaadaardige sites gaan. Beweeg eerst met je muis over de link zodat je ziet waar de url heen gaat.

Via downloads

Een onbekend programma of document downloaden van een internetpagina is af te raden. Als je het programma of document opent, wordt het virus geactiveerd.

Via een usb stick

Maar ook een document dat je van iemand op een USB-stick krijgt kan een virus bevatten.

Via sociale media zoals Facebook of Whatsapp

De laatste tijd worden er virussen via b.v. Whatsapp, Facebook Messenger of Facebook Video’s verspreid waarbij het lijkt of je berichten krijgt van een bekende met een link. Wees daarom heel voorzichtig met het klikken op links en het invullen van je gegevens en wachtwoorden.

Virus via je wifi netwerk

Ook je (thuis)netwerk voor Wifi kan besmet raken. Zorg daarom altijd voor een sterk wachtwoord en gebruik nooit de de fabriekswachtwoorden of standaard wachtwoorden als admin enz.

Besmet zijn zonder dat je het weet

Niet alle virussen brengen direct schade toe, het kan zijn dat ze slapend worden gehouden totdat de programmeur ze op afstand activeert. Het kan dus zijn dat je computer is besmet zonder dat je het door hebt.

Virusscanners

Hoe groot het probleem ook is, het is niet iets om van wakker te liggen. Het enige dat je nodig hebt is een goede virusscanner. De meeste hiervan worden automatisch bijgewerkt. Dit is belangrijk omdat er vrijwel dagelijks nieuwe virussen bijkomen.