Midlife mythe boek

De midlife mythe

Midlife mythe boek

Ouder worden wordt vaak niet positief bekeken. Als je de middelbare leeftijd bereikt, lijkt het wel alsof je over het hoogtepunt van je leven heen bent en dat het alleen maar slechter kan worden. Maar niet volgens het boek De midlife mythe.

 

Het lijkt misschien alsof alles minder wordt. Je huid zakt uit, je ogen worden slechter en je buik wordt nooit meer zo strak als die ooit was. Toch vindt Prof. Dr. David Bainbridge dat we de middelbare leeftijd niet als een last maar een zegen moeten zien. Niet als een crisis, maar als een verandering. Hij onderbouwt dat met wetenschappelijk onderzoek. Tussen de 40 en 60 zijn je hersenen in topvorm, kun je doelmatig omgaan met je energie, ben je mentaal het stabielst en groeien stellen weer naar elkaar toe.

midl2


 

De midlife mythe

De midlife mythe is dus best een optimisch boek, geschreven door David Bainbridge die zoöloog is. En hoewel het boek veel wetenschappelijk verantwoorde informatie bevat, is het licht en luchtig geschreven. Voor de evolutie van de mens wordt teruggekeken naar onze voorouders in de oertijd, voor de biologische ontwikkeling worden mensen vergeleken met andere zoogdieren. Aan de hand daarvan legt Professor Bainbridge uit waarom en hoe mensen de middelbare leeftijd ervaren.

 


Praktische informatie

Naast algemene informatie geeft het boek ook praktische informatie. Hij geeft bijvoorbeeld antwoord of gezichtscrèmes met collageen rimpels kunnen tegengaan. Helaas is het antwoord nee. De huid is er juist als bescherming en weerhoudt zulke stoffen om in de huid door te dringen. Hij geeft ook een verklaring voor het feit dat juist de buik in omvang toeneemt naarmate we ouder worden. Als de mens namelijk dikke handen en voeten zou krijgen, dan hadden ze moeilijk nog kunnen jagen. Een buikje zit daarbij niet erg in de weg. In een hoofdstuk genaamd ‘Het einde van de seksualiteit?’ bespreekt hij de romantiek en liefde op middelbare leeftijd. Verder gaat hij in op het feit dat mens de enige soort is waarbij de vruchtbaarheid bij de vrouw vanzelf stopt op middelbare leeftijd.

 

Positieve boodschap

De midlife periode is een biologische fase waarin het lichaam zichtbaar veroudert. Dat begint vrijwel altijd tussen de leeftijd 38 en 42. Het haar wordt grijs, de huid wordt slap en de buikomvang neemt toe. Niemand ontsnapt eraan. Toch is de boodschap van het boek een positieve. Want behalve die paar uiterlijke verschijnselen kan het een hele goede periode zijn. Veel hangt af van hoe je er zelf tegen aan kijkt en wat je er zelf van maakt. Een prettig boek om te lezen met veel nuttige, leuke en praktische informatie.

 

David Bainbridge

Prof. Dr. David Bainbridge is Clinical Veterinary Anatomist aan de universiteit van Cambridge. Hij onderzocht zwangerschap bij mens en dieren. Hij is auteur van een aantal populair-wetenschappelijke boeken waarin hij de menselijke biologie vanuit een zoölogisch gezichtspunt benadert.  Zo verscheen ‘A visitor within’ over zwangerschap in 2000, ‘The X in Sex’ in 2003 over genen en seksualiteit en ‘Teenagers: A Natural History’ (2009) over de adolescentie. Hij was zelf 40 toen hij het boek begon te schrijven, heeft een buikje, weigert een leesbril en rijdt in een sportwagen, maar zet zich wel af tegen stereotypen.

 

[bol_product_links block_id=”bol_52d7b1d23ac2e_selected-products” products=”9200000014686177,9200000014360407″ name=”ml” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]