ode aan led zeppelin

Ode aan Led Zeppelin

Amerikanen zijn dol op gala’s, awards en uitverkiezingen. Denk maar aan de Grammy Awards en de Oscars.

Minder bekend is het jaarlijkse eerbetoon van het John F. Kennedy Center, ‘The Kennedy Center Honors‘. In Washington DC wordt ieder jaar de rode loper uitgerold voor sterren, die een uitzonderlijke carrière hebben gehad en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de hedendaagse cultuur. Niet alleen filmsterren of TV-acteurs, maar alle belangrijke makers van moderne kunst. Acteurs, schilders, zangers, allemaal maken ze een kans. Best een chique vertoning, want ook Obama en de First Lady zitten in het publiek. Na afloop mogen de uitverkorenen een vorkje met ze prikken achter de schermen.

Led Zeppelin

Ter ere van het 35 jarige jubileum van “The Kennedy Center Honors’, werden onder andere Dustin Hoffman, David Letterman en de band Led Zeppelin gehuldigd. Led Zeppelin is de legendarische Britse Rockband uit de jaren zeventig, met negen albums vol wereldhits als Whole Lotta Love, Babe I’m Gonna Leave You  en Stairway to Heaven. Led Zeppelin is volgens velen de beste rockband ter wereld ooit. De band bestond uit Jimmi Page (gitaar), Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en de fantastische John Bonham (drums). Allemaal met een specifiek geluid, dat hard was, maar beheerst en virtuoos. Samen klonken ze geweldig en verkochten ze meer dan 200 miljoen albums.  

Heart

In de jubileum editie van ‘The Kennedy Center Honors’ traden de Foo Fighters, Kid Rock en Lenny Kravitz op met Led Zeppelin covers. Dat leverde een memorabele avond op, ‘a very humbling experience’ volgens Plant. Het klapstuk werd gezongen door de zusjes Ann en Nancy Wilson, van de Canadese band Heart. Saillant detail daarbij was, dat Jason Bonham, de zoon van hun overleden drummer John Bonham, voor de gelegenheid achter de drums plaatsnam.

Tijdloze muziek

Natuurlijk zijn ze wat ouder geworden. Maar hun muziek is nog steeds net zo tijdloos en magisch als vroeger. Het klinkt nu allemaal iets milder dan toen, maar net zo mooi. Kijk hoe de Prinsen van de Rock ‘n Roll geraakt worden door hun eigen meesterwerk en geniet van deze knappe tribute.