last van stress

Heb je last van stress?

last van stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Wat is stress en heb jij er last van?

Stress is de manier waarop je lichaam reageert op bepaalde gebeurtenissen en situaties om je heen. In reactie op de stress of onrust die je voelt, gaat je lichaam chemische stofjes vrijmaken in je lichaam zoals b.v. cortisol en adrenaline, je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt zodat je lichaam klaar is om in actie te komen. Stress is één van de belangrijkste oorzaken voor veroudering van je lichaam.

Kan je stress vermijden?

Je zou misschien denken dat je stress niet kan voorkomen. Je kunt gebeurtenissen die stress veroorzaken niet voorkomen, maar hoe je daar op reageert daar heb je wel invloed op. Door het oefenen in mindfulness en meditatie  kun je stressreacties van je lichaam verminderen en nemen de hoeveelheden stresshormonen in je lichaam op den duur af. Een goed begin is om je te realiseren welke gebeurtenissen stress veroorzaken zodat je je daar op kunt voorbereiden.

Iedereen beleeft stress op zijn eigen manier

De ene persoon ervaart andere gebeurtenissen als stressvol als de andere. Maar ook de symptomen die iemand ondervindt door stress kunnen verschillend zijn. De één krijgt last van hoofdpijn of een stijve nek en een ander merkt lichamelijk misschien niks, maar wordt humeurig of depressief. Als je beter met stress om wil gaan is het belangrijk om te weten hoe jij of jouw lichaam op stress reageert.


Stress zonder dat je het merkt

Sommige mensen voelen zich niet gestrest, maar dat wil niet zeggen dat ze geen nadelige gevolgen kunnen ondervinden. Stress kan zich ook uiten in een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes of andere ziekten. Iets waar je, zeker in het begin weinig tot niets van merkt.

Een paar wijntjes helpen

Hoeveel mensen nemen niet graag een paar glazen wijn na een stressvolle dag om beter te kunnen ontspannen. Je voelt je misschien even ontspannen, maar onder invloed van alcohol neemt de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon in je lichaam juist toe. Het ontspannende effect is maar van korte duur en uiteindelijk averechts.

Is een beetje stress echt nodig om goed te presteren?

Nee. Lange tijd werd beweerd dat een beetje stress of gezonde spanning nodig was om goed te kunnen presteren. Dat blijkt bij nader inzien niet waar te zijn. Stress is niet nodig om goed te presteren, alleen motivatie en de wil om goed te presteren zijn genoeg. Stress op zich motiveert je niet en levert alleen een negatieve bijdrage. Dus als het je toch lukt om goed te presteren dan doe je dat ondanks de stress en niet dankzij.


Niet alleen nare gebeurtenissen veroorzaken stress

Over het algemeen lijken stress en vervelende gebeurtenissen bij elkaar te horen. Maar ook blije ervaringen kunnen tot stress leiden. Het is niet de gebeurtenis die stress veroorzaakt, maar de emotionele reactie die je op een gebeurtenis voelt. Iedere heftige emotie kan leiden tot stress.

Maagzweer door stress?

Het idee bestaat dat je door langere tijd stress een maagzweer kan ontwikkelen.  Hoewel je best last van je maag kan hebben door stress of meer last van maagzuur, wordt een maagzweer in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door de bacterie H. Pylori en niet door stress.

Stress verminderen

Wat kan je doen om stress te verminderen? Ook dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Het is wel belangrijk om genoeg tijd te nemen om te ontspannen zodat je lichaam kan herstellen van stress. Sommige mensen doen dat door te sporten of naar de sauna te gaan. Anderen kijken liever een grappige film, lezen een leuk boek of gaan een middagje winkelen. Yoga en meditatie helpen niet niet alleen te ontspannen ze maken je op den duur ook weerbaarder tegen stress.

Dit helpt

Dit schijnt het meest ontspannende muziekje aller tijden te zijn. Terwijl je er naar luistert verlaagt je bloeddruk, hartslag en vermindert je hersenactiviteit.