50 plus vrouw liever alleen

Helft 50-plus vrouwen niet in voor relatie

Last updated:

En hoe langer men single is, des te vaker men liever alleen wil blijven. En dat geldt vooral voor vrouwen.

Steeds meer vrouwen hebben volgens onderzoek van het CBS geen zin meer in gedoe met relaties.

Vooral oudere vrouwen en jongeren hebben vaak geen relatie

Het CBS hield een enquete waaruit bleek dat een kwart van de mensen tussen 18 en 80 geen vaste relatie  heeft. Van de mannen tussen de 18 en 29 heeft bijna de helft geen vaste partner en dat geldt voor ruim een derde van de vrouwen. Dat verschil kom omdat vrouwen jonger aan relaties beginnen en vaak een (gemiddeld 3 jaar) oudere partner hebben.

Vrouwen boven de 50, maar vooral boven de 65 zijn vaker alleen dan mannen. Daarbij speelt mee dat vrouwen vaak langer leven en bij die groep behoren dus veel weduwen.

Vrouwen boven de 50 hebben weinig zin in relatie

En naarmate de leeftijd verder stijgt, neemt die zin in een relatie alleen maar verder af en besluiten steeds meer vrouwen om definitief geen relatie meer aan te gaan. Van de vrouwen tussen de 50 en 64, geldt dat voor 40%. In de leeftijd van 65-79 gaat dat zelfs op voor 70% van de vrouwen. Belangrijkste reden daarvoor is dat ze liever hun vrijheid behouden, maar ook eerdere slechte ervaringen met relaties en niet al te hoge verwachtingen worden als reden opgegeven. Of het aantal LAT relaties hierbij is meegerekend is niet helemaal duidelijk.

bron: CBS