iedereen wil oud worden

Iedereen wil oud worden – niemand wil het zijn. Wat een dilemma!

Soms komen er mensen naar mijn praktijk voor een rimpelbehandeling maar willen er eigenlijk niet voor uitkomen. Wat jammer.

Iedereen wil oud worden, gracefully en niet te afgetobd, sure. Maar vooral gezond en vrolijk, en dat wordt moeilijk als je van jezelf niet lekker in je vel mag zitten.

Vrouwen het gelukkigst tussen 45 en 55

De meeste mensen willen wel oud worden, maar niet oud zijn, en er zeker niet oud uitzien. Wat een dilemma. Dit is een beproefd recept om ongelukkig te worden. Ik las dat er een Amerikaans onderzoek was uitgevoerd waaruit bleek dat vrouwen tussen hun 45e en 55e het gelukkigst zijn! Helaas kon ik niet vinden of dat voor mannen ook geldt, maar het houdt me sindsdien bezig.

Ongelukkig spiegelbeeld

Ik kan me voorstellen dat vrouwen op die leeftijd veel onzekerheden achter zich hebben gelaten, hun zwaarste periode gehad hebben in de opvoeding van de kinderen, en dat dat wonderen doet voor hun geluksgevoel. Maar in deze leeftijdscategorie bevinden zich ook veel van mijn patiënten. En velen van hen zijn oprecht ongelukkig met hun spiegelbeeld, en dan vooral hun beeltenis in etalageruiten of op foto’s. De toevallige plaatjes, waarbij je niet zoals thuis in de badkamer je wenkbrauwen optrekt, je buik inhoudt, je kin omhoogduwt.


Doen wat goed voor je is

Velen zien in die toevallige plaatjes een oude, vermoeide, bozige blik, en dat maakt ze nog verdrietiger. Ik zorg ervoor dat ik met hen een zorgvuldig behandelplan opstel om die blik weer stralender en frisser te krijgen. Patiënten zeggen steevast, hèhè, ik lijk weer op mezelf! Maar ik probeer ze ook steeds mee te geven dat het minstens zo belangrijk is dat je trots bent op jezelf om die uitstraling te behouden. Dat je kunt relativeren en lachen om jezelf. Dat je mág – je mag kiezen voor botox, je mag sommige foto’s verfoeien, je mag lachen om je smoezen om niet naar de sportschool te gaan. En je mag gewoon toegeven wat je ervoor doet om goed in je vel te zitten.

Trots en lachend oud

Bedenk wat je wil en wat je vindt dat goed voor jou is: je tanden corrigeren, rimpels behandelen, shapewear en zumbalessen – er is niets mis mee of je het nu wel of niet doet. Het gaat erom dat je goed in je vel komt te zitten. En goed in je vel blijft zitten. Dus vooral – als jij dat wil – laten behandelen die rimpels, en er dan trots op zijn. Lachen naar je spiegelbeeld. Een trotse, lachende uitstraling doet heel veel voor je eigenwaarde. Want trots en lachend willen we allemaal wel ouder worden én zijn.

 


pascal meijerAuteur Drs. Pascal Meijer is cosmetisch arts met een drukke praktijk in Maastricht, waar hij sinds kort ook gespecialiseerde pijnloze botoxbehandelingen kan uitvoeren . www.pascalmeijer.com