Q10 tegen veroudering

Q10 anti-aging vitamine

In de strijd tegen veroudering zijn er een paar bewezen middelen die helpen om de het proces te vertragen. Het co-enzyme Q10 is er één van.

Wat is CoQ10 of coenzym Q10?

Het Coenzym Q10 is een in vet oplosbare vitamine-achtige stof die in iedere cel van je lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de celstofwisseling. Het is een belangrijke antioxidant die schadelijke vrije radicalen in je lichaam neutraliseert.

Q10 komt van nature voor in je lichaam

Je lichaam kan zelf haar eigen  Q10 aanmaken. Als je tussen de 20 en 30 bent, is die productie het grootst. Het probleem is alleen dat, als we  ouder worden, ongeveer vanaf je 30ste , de productie van Q10 door het lichaam steeds meer afneemt.

Coenzym Q10 in voeding

Q10 komt voor in voeding.  In rundvlees, sardientjes, tonijn, spinazie, noten, bonen, zaden en pinda’s komt het in kleine hoeveelheden voor en zo kun je de voorraad Q10 enigszins aan te vullen. Helaas gaat door koken of verhitten tot 30% van de Q10 verloren.

Wat kan Q10 anti-aging vitamine voor je doen?

Q10 lijkt de zichtbare tekenen van het ouder worden te verminderen. Het vertraagt het ontstaan van rimpels en maakt bestaande rimpels minder diep. Na onderzoek is gebleken dat na zes weken gebruik van een crème met Q10 de huid beter gehydrateerd is en meer collageen bevat.

De voordelen van Q10 lijken zich niet te beperken tot het uiterlijk alleen, ook de rest van je gezondheid kan er van profiteren. Q10 lijkt vermoeidheid tegen te kunnen gaan en versterkt het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat Q10 ook een positieve rol kan spelen bij onder andere het voorkomen van hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol, diabetes en tandvleesproblemen.

Supplementen met coenzym Q10

Om zeker te zijn dat je lichaam voldoende Q10 binnenkrijgt zou je een supplement kunnen nemen. Een aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid voor Q10 is door de overheid nog niet vastgesteld. De meeste supplementen bevatten 30-100 mg Q10. Dr Weil, een authoriteit op het gebied van vitamines, adviseert in sommige gevallen zelfs nog hogere doses. Er is op dit gebied nog aanvullend onderzoek nodig. Q10 werkt nog beter in combinatie met vitamine E en C.

Q10 in cremes en smeersels

Behalve inwendig, wordt Q10 ook op de huid toegepast in dag- en nachtcremes en serums.