testen of je in de overgang bent

Zelf testen of je in de overgang bent

testen of je in de overgang bent

Vanaf je 45ste kun je wel eens last krijgen van kwaaltjes waarvan je je misschien afvraagt of ze veroorzaakt worden door de overgang. Overgangsklachten zijn vaak vage klachten die ook allerlei andere oorzaken kunnen hebben zoals hoofdpijn, opvliegers, slecht slapen en depressieve gevoelens. Als je wilt weten of het werkelijk aan de overgang ligt, dan kun je nu zelf een test doen: De Easy Home Test Menopauze.

 

Welke periode is de overgang?

De menopauze slaat eigenlijk alleen op de dag van je laatste menstruatie. Maar of je van te voren nooit weet of je nog eens ongesteld gaat worden, is die dag pas achteraf te bepalen. Daarom is er pas officieel sprake van menopauze als je een jaar niet ongesteld bent geweest. De periode voorafgaand aan die laatste menstruatie is de pré-menopauze. In die periode, die vaak jaren kan duren worden menstruaties vaak onregelmatig en hebben veel vrouwen last van allerlei klachten. Weet je eenmaal dat je een jaar niet ongesteld bent geweest dan ben je in de post-menopauze. De hoeveelheden oestrogeen en progesteron blijven dan laag. Je kunt zelf testen of je in de overgang bent of als je vermoed dat je in de pré-menopauze bent.

 

Hoe kan je testen of je in de overgang bent

Voor en tijdens de overgang worden de hoeveelheden oestrogeen en progesteron minder. Tegelijkertijd neem de productie van FSH (Follicle  Stimulerend Hormoon) toe, zowel in het bloed als in de urine. Menopauze testen meten de hoeveelheid FSH in de urine op deze verhoogde concentratie. Je hoeft alleen wat urine op een teststrip aan te brengen. Na een paar minuten weet je de uitslag.

 

  
Ook interessant
cheesecake pepernoten
Doe meer met pepernoten