handen verraden leeftijd

Voorkom dat je handen je leeftijd verraden

Last updated:

Er wordt wel gezegd dat handen je leeftijd verraden. En daar zit wel wat in. Reden genoeg om ze goed te verzorgen zodat ze niet ouder lijken dan jij bent.

Meestal besteed je de meeste aandacht aan de verzorging van je gezicht. Je gebruikt misschien een dagcrème of andere verzorgende producten. Maar de handen worden vaak vergeten. En dat terwijl je handen veel te verduren hebben. Ze vangen veel zon, drogen uit als je je handen regelmatig wast. En als je afwast of schoonmaakt zonder handschoenen hebben ze ook te lijden van de schoonmaakmiddelen. Vandaar dat handen er wel eens ouder uit kunnen zien dat je gezicht.

Voorkom dat je handen je leeftijd verraden

Dat wil je toch voorkomen. Je kunt veel dingen doen om er jonger uit te zien. Je kunt je kapsel, make-up en kleding aanpassen. Maar als je handen zichtbare aders hebben en er oud en rimpelig uitzien, dan kan je dat maar moeilijk camoufleren.

Tips voor de verzorging van je handen

Houd een handcrème bij de hand

Het is geen overbodige luxe om een vochtinbrengende handcrème bij de hand te houden en dagelijks te gebruiken. Leg bijvoorbeeld een tube bij de kraan waar je je handen vaak wast, in je tas of in de la van je bureau waar je aan werkt. Dat soort crèmes beschermen je handen tegen uitdrogen en voorkomen dat de huid van je handen te snel dun wordt.  Als je huid dun wordt dan worden spieren en pezen meer zichtbaar.

’s Nachts

Is het lastig om overdag een handcrème te gebruiken of vind je het vervelend dat je handen vettig aanvoelen? Gebruik dan ieder geval ’s nacht een vochtinbrengende crème voor je handen.

Voorkom pigmentvlekken

Juist omdat je handen meestal onbedekt zijn, krijg je daar snel pigmentvlekken. En als er iets is waar je handen ouder door lijken, dan zijn het wel pigmentvlekjes. Als je een handcrème kiest die ook een SPF (Sun Protection Factor) bevat, dan beschermt die ook tegen UV-stralen. Want UV-stralen bereiken je handen ook als je achter het stuur van je auto zit of op de fiets. Ook als de zon niet schijnt. Eigenlijk zou je die crème meerdere keren per dag aan moeten brengen. Andere ingrediënten die bewezen helpen zijn hydroquinone en alfahydroxyzuur (AHA).

Er zijn ook huismiddeltjes tegen pigmentvlekken.

Zeep en handen wassen

Zeep is natuurlijk nodig om je handen schoon te maken. Maar zeep droogt je handen en nagels ook uit. Je kunt daarom beter kiezen voor een vloeibare reinigingsgel die daarnaast ook verzorgende en vochtinbrengende eigenschappen heeft. Wil je toch liever zeep gebruiken? Ga dan voor zeep op basis van glycerine die ook natuurlijke olie bevat.

Besteed extra aandacht aan je nagels

Gezonde, verzorgde nagels helpen je handen om er jonger uit te zien. Je nagels zijn gezond als ze soepel en niet broos zijn. Belangrijke vitamines voor je nagels zijn vitamine A en biotine (vitamine B8). Vitamine B8 zit in eieren, melk, noten en pinda’s. Worteltjes, broccoli, citrusvruchten, vlees, vis en in het bijzonder lever, zorgen voor vitamine A.

Als je je nagels lakt, kies dan een acetonvrije nagellak remover die je nagels niet uitdroogt.

Vocht inbrengen is ook belangrijk voor je nagels. Er zijn speciale nagelcrèmes,  maar je kunt ook wat (amandel)olie gebruiken en je nagels en nagelriemen daarmee inmasseren.