wat zijn apps

Wat zijn apps?

Je hebt bijna overal een app voor. Apps zijn leuk en handig. Maar wat zijn apps?

Het woord ‘app’ is de afkorting van applicatie. Een applicatie is een toepassing. In het geval van apps, is het stukje extra software. Apps zijn kleine op zichzelf staande computerprogrammaatjes waarmee je een extra functie toevoegd aan je tablet of mobiele telefoon. Met apps kun je je tablet of mobiele telefoon uitbreiden met mogelijkheden die jij leuk of interessant vindt.   Hoe kom je aan apps? Als je een app wilt, dan ga je naar een app store. Een app store is een online winkel waar je deze extra stukjes software gratis kunt krijgen of kunt kopen. Er zijn verschillende app stores voor verschillende merken apparaten. Dit zijn de belangrijkste: – voor iPad, iPhone en andere apparaten van het merk Apple is dat de App store (IOS). – voor tablets en mobiele telefoons van het merk Windows is dat de Windows store – voor tablets en mobiele telefoons van bijvoorbeeld Samsung, Asus en Sony is dat Google Play – voor Nokia telefoons is dat de Ovi Store

Hoe kom je bij die app store?

Het symbool van de app store staat standaard in het (begin)scherm dat je ziet als je je tablet of mobiele telefoon opstart.

 Wat voor apps zijn er?

Er zijn honderdduizenden apps beschikbaar. Zoveel dat je soms van de bomen het bos niet meer ziet. Een paar voorbeelden: – er zijn apps om spelletjes te spelen, de meeste zijn gratis of kun je gratis uitproberen. Wil je de uitgebreide versie, dan moet je soms betalen. – de meeste kranten en tijdschriften hebben hun eigen apps. De apps zijn vaak gratis maar wil je een krant of tijdschrift lezen dan moet je daarvoor betalen. – er zijn apps met recepten. – er zijn apps met reisinformatie of weerinformatie. – er zijn apps om online TV of fims te kijken of uitzending gemist. – er zijn apps om boeken te lezen op je tablet. – je kunt boeken kopen en direct downloaden. Hiervoor moet je wel betalen. – je kunt muziek kopen, ook hiervoor moet je betalen. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.   Hoe installeer je een app? Een app installeren is niet moeilijk, je hoeft er maar weinig voor te doen.  Ga naar de app store van je keuze. Zoek of kies een app. Ben je eenmaal op de pagina van de betreffende app dan hoef je alleen op de knop installeer te klikken. Bij apps voor de iPad klik je eerst op de prijs of op de button gratis, de tekst verandert na het klikken in installeer. Na het installeren verschijnt de app automatisch op je scherm.

Hoe betaal je voor apps?

De meeste apps zijn gratis.

Maar er zijn uitbreidingen van spellen, boeken, muziek, tijdschriften of kranten of versies van spellen zonder reclame waar je voor moet betalen. De prijs voor een app ligt meestal tussen de 1 en 10 euro. Je kunt op verschillende manieren betalen voor apps.

  • credit card
  • als je apps voor je mobiele telefoon koopt dan worden deze vaak afgerekend via je telefoonrekening
  • heb je geen credit card dan kun je bij iedere supermarkt tegenwoordig kaarten of cadeaukaarten kopen met een tegoed er op. Wel de goede kaart voor de juiste merk app store kopen. Prijzen zijn 15, 25 en 50 euro. Je kunt deze kaarten ook online kopen. Bijvoorbeeld bij Albert Heijn bij de kassa