10 redenen om vaker amandelen te eten

Amandelen zijn de zaden van de vruchten van de amandelboom. Deze boom komt oorspronkelijk voor in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Je kunt ze in drie vormen kopen: ongepelde, gepelde en blanke amandelen. Bij de blanke amandelen is het bruine vlies verwijderd. Amandelen in de dop zijn wel heel moeilijk te kraken omdat de schil of dop erg hard.

Rauw of geroosterd?

Je kunt zowel geroosterde als rauwe amandelen kopen. In smaak maakt het niet veel uit. Maar rauwe amandelen zijn gezonder dan geroosterde. Bij het roosteren staan de amandelen vrij aan hoge temperaturen, waardoor een deel van de gezonde vetten omgezet wordt in ongezonde vetten. Je kunt rauwe amandelen bij natuurvoedingswinkels kopen, maar sinds kort ook gewoon bij AH.

Amandelen zijn veelzijdig

Je kunt amandelen zo los eten. Ze zijn een gezonde vervanging voor chips of afwisseling van pinda’s of andere noten. Je kan amandelen ook heel goed verwerken in allerlei gerechten. Zo is amandelspijs en marsepein gemaakt van amandelen. Maar je kunt er ook meel van maken en er zoet gebak mee bakken. Amandelpasta als broodbeleg in plaats van pindakaas is ook een optie.


Voedingsstoffen in amandelen

Amandelen zijn zo gezond vanwege de antioxidanten en de omega-3 vetzuren. Ze bevatten magnesium, fosfor, calcium, kalium, ijzer en zink. Verder leveren ze vitamine E, A, B1, B2, B3. Net als de meeste noten zijn ze wel calorierijk: 616 kcal per 100 gram.

Redenen om vaker amandelen te eten

#1 Amandelen zijn rijk aan anti-oxidanten

Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen, schadelijke moleculen in je cellen die kunnen zorgen voor ontstekingen, veroudering en het ontstaan van bepaalde ziekten. De antioxidanten zitten voor een groot deel in het bruine vlies van de amandel. Witte amandelen die ontdaan zijn van het vlies zijn daarom niet de beste keuze.

#2 Goed voor het cholesterol

De omega-3 vetzuren helpen je om het goede cholesterol (HDL) te verhogen en het slechte cholesterol (LDL) te verlagen.


  • 30 gram amandelen levert 1,7 mg omega-3 vetzuren

#3 Amandelen zorgen voor een vol gevoel

Amandelen zijn rijk aan voedingsstoffen. Maar vooral het feit dat ze vooral omdat ze veel proteïnen en vezels bevatten, zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Hierdoor ben je minder geneigd om andere calorieën tot je te nemen.

#4 Anti-aging

De anti-aging kwaliteit van de vitamine E in amandelen is een belangrijke reden om vaker amandelen te eten. Amandelen zijn één van de beste bronnen van vitamine E en daardoor houden ze de huid zacht en soepel.

  • 30 gram amandelen leveren 7,3 mg vitamine (37% van de ADH) (bron)

#5 Vochtafdrijvend

Amandelen zijn vochtafdrijvend, en ondersteunen daardoor de werking van de nieren en de blaas. Dat komt onder andere door het kalium dat ze leveren.

  • 30 gram amandelen levert 198 mg kalium, 6% van de ADH.

#6 Tegen obstipatie

Amandelen zijn rijk aan vezels en daardoor bevorderen ze de spijsvertering en helpen bij obstipatie.

  • 30 gram amandelen levert 3,5 gram vezels

Aangeraden wordt om 30-40 gram vezels per dag te eten.

#7 Rijk aan proteïnen

Amandelen zijn een goede bron van proteïnen en onverzadigde vetzuren, waardoor ze een goede vervanging zijn voor vlees.

  • Amandelen bestaan voor 12,5% uit proteïnen.

#8 Amandelen helpen je afvallen

Hoewel amandelen relatief veel vet bevatten, zijn er onderzoeken die aantonen dat bij het verteren van amandelen niet alle calorieën door het lichaam worden opgenomen. Ze lijken je metabolisme een boost te geven. (bron)

#9 Stabiele bloedsuikerspiegel

Amandelen bevatten weinig koolhydraten en zijn rijk aan proteïnen en vetten. Daarnaast bevatten ze veel van het mineraal magnesium. Magnesium is nodig voor veel lichaamsfuncties, waaronder het regelen van de bloedsuikerspiegel. Amandelen helpen je daardoor de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

  • 30 gram amandelen levert 75 mg magnesium, (20% van de ADH) (bron)

#10 Sterke botten

De magnesium, fosfor en calcium zijn goed voor sterke botten en helpen je om botontkalking tegen te gaan

30 gram amandelen levert:

  • 75 mg magnesium, 20% van de ADH (bron)
  • 136 mg fosfor, 14% van de ADH
  • 73,9 mg calcium, 7% van de ADH