beste dating profiel

Hoe maak je een goed dating profiel?

Je profiel op een dating site is je visitekaartje, de eerste indruk naar aanleiding waarvan mensen beoordelen of ze je interessant vinden of niet. Best belangrijk dus.

Als je eenmaal de stap hebt gewaagd en je hebt ingeschreven bij één of meerdere dating sites, dan is de eerste stap die daar op volgt, het maken van een profiel. Zo pak je dat aan:

Wie ben je en wat wil je?

Wat voor persoon ben je en wat voor iemand zoek je? Wat verwacht je van een relatie (huwelijk, samenwonen, vriendschap, seks) en van een toekomstige partner? De kunst is om in weinig woorden een beeld te scheppen van wie je bent en wat je wilt en wat je interesses zijn. Het is zeker niet makkelijk om dat in een korte tekst op te schrijven. Dus dat is iets waar je het beste even goed over na kan denken voor je het op de site zet. Lees ook even de profielen van anderen en kijk wat jezelf daarin aanspreekt.

Wees niet te kieskeurig

Het is goed als je duidelijk je verwachtingen van een relatie en toekomstige partner beschrijft. Maar beperk je niet te veel door het meteen over uiterlijke kenmerken te hebben. Als je schrijft dat je het meest van lange mannen houdt, die niet te dik zijn en niet kaal dan valt een groot deel al bij voorbaat af. En daar had best een leuke mogelijke partner tussen kunnen zitten.


Wel of geen foto?

Uit onderzoek blijkt dat als je een leuke, recente foto bij je profiel plaatst, je meer reacties ontvangt. Foto’s die het best beoordeeld worden zijn foto’s waarop je gezicht duidelijk te zien is, bij voorkeur lachend en zonder zonnebril, hoed of pet. Als je daarnaast nog meer foto’s wilt plaatsen dan kun je uit foto’s kiezen waaruit blijkt wat je hobby’s zijn of wat je graag doet.

Bedenk een goede openingszin

De openingszin is het eerste dat mensen lezen nadat ze je foto hebben gezien. Het is dus de moeite waard om wat meer aandacht te besteden aan je eerste zin. Twee tips: Houd het kort en ben origineel. Vind je het moeilijk? Bekijk dan eerst eens wat anderen doen en wat je het meeste aanspreekt. Dat brengt je misschien op ideeën.

Wees eerlijk

Een profiel mag best je beste kanten naar voren halen, maar schep geen beeld van iemand die je niet bent. Het is niet de bedoeling om met een zo leuk mogelijk profiel zo veel mogelijk personen aan te trekken, maar eerder om iemand te vinden die precies bij je past. En dat lukt alleen als je eerlijk bent. Anders knappen ze vroeg of laat op je af.


Leg de nadruk op het positieve

Er zijn misschien dingen gebeurd in je leven die je gekwetst hebben of die je teleurgesteld hebben. Dat is vervelend, maar je profiel is niet de beste plek om dat te laten weten. Laat het verleden zo veel mogelijk voor wat het is en schrijf in je profiel alleen positieve dingen. Een positief en optimistisch profiel maakt je makkelijker te benaderen. Die minder leuke dingen kun je altijd op een later tijdstip nog kwijt.

Voorkom (spel)fouten

Met een profiel met spel- en/of stijlfouten maak je niet de beste eerste indruk. Lees je tekst goed door en check het op fouten en kijk of zinnen goed lopen.