8 Tips voor het kopen van tuinmeubelen

Van mooie tuinmeubelen die lekker zitten, kan je veel plezier hebben. Een leuke tuintafel met stoelen fleurt niet alleen je terras op, je kan dan ook buiten eten. Het kopen van tuinmeubelen is iets dat je beter niet overhaast of impulsief doen.


Lees bijvoorbeeld eerst de 8 tips hieronder even voordat je een keuze maakt.

1. Doe eerst inspiratie op

Kijk eerst waar in je tuin je de tuinset wilt zetten en hoeveel ruimte je precies beschikbaar hebt. Bedenk vervolgens welke functie je belangrijk vindt. Wil je buiten eten, luieren, lezen, zonnen of geef je graag een feestje? Dat soort dingen zijn belangrijk voor je keuze. Weet je nog niet precies wat je zoekt, doe dan eerst eens inspiratie op bij Pinterest bijvoorbeeld.

2. Ga proefzitten

Een tuinset die er mooi uitziet maar die niet lekker zit, zal je veel minder vaak gebruiken. Of tuinmeubels lekker zitten kan je niet aan de buitenkant zien. Dat moet je even uitproberen. Zoek je een loungeset? Ga dan proefzitten bij de tuinmeubelshop.nl met loungesets.

3. Hoe zit het met het onderhoud?

Welk materiaal je kiest voor je tuinset is van invloed op het onderhoud. Materiaal als kunststof, wicker, polywood en aluminium zijn op een sopbeurt in het voorjaar na,  zo goed als onderhoudsvrij. Bovendien zijn ze duurzaam zodat je er jaren plezier van hebt.


4. Opslagruimte

Als je de ruimte hebt om je tuinset of loungeset na het seizoen op te slaan, dan zullen je meubelen langer in goede staat blijven. Je kan dan ook tuinmeubelen van materialen als (teak)hout, gietijzer, rotan of bamboe kiezen die wat minder weerbestendig zijn. In andere gevallen heb je misschien alleen kussens die je droog wilt opslaan.

5. Ga voor neutraal

Zo’n roze tuinset is natuurlijk hartstikke leuk, maar kan ook snel gaan vervelen. Hou het daarom liever bij meubelen in neutrale kleuren en fleur de boel op met kleurige kussen en/of accessoires.

6. Ga voor kwaliteit

Het is lang niet altijd zo dat dure spullen beter zijn. In het geval van tuinmeubelen is dat vaak wel zo. Kunststof stoelen zien er als ze nieuw zijn prima uit. Maar onder invloed van de zon en andere weersomstandigheden zullen ze snel broos worden en hun kleur kwijtraken. De kwaliteit van tuinkussens en parasols hangt af van de dikte, de mate waarin UV-straling wordt geweerd (UPF-waarde) en de kleurechtheid van de stof.

8. Zoek multifunctionele meubels

Een verstelbare stoel kan je, als je hem in de ligstand zet gebruiken om in te zonnen. Zet je hem weer rechtop dan kan je dezelfde stoel ook aan tafel gebruiken. Een hocker of voetenbankje kan je ook heel goed gebruiken om een dienblad met drankjes op te zetten. Zo bespaar je geld en ruimte.

7. Koop aan het einde van het seizoen

Wie slim is wacht tot het einde van het seizoen. Veel tuinsets gaan dan in de opruiming en je kan dan dezelfde tuinmeubels kopen die twee maanden eerder nog honderden euro’s duurder waren.