De fiets mee op vakantie? Dit zijn de opties..

Vakantie is de uitgesproken gelegenheid om nieuwe plaatsen ontdekken. En in plaats van er met de auto langs te scheuren, is het natuurlijk veel relaxter om die plekken op de fiets te bezoeken. Het is natuurlijk onhandig en onnodig duur om overal waar je verblijft een fiets te gaan huren. Het is veel comfortabeler om je eigen fiets mee te nemen. Je bent gewend aan je eigen fiets, je hebt misschien een fijn zadel en de fiets is precies op jouw hoogte afgesteld.


Voordelen van je eigen fiets op vakantie

Het grootste voordeel is dat je met een fiets op plekken kan komen die moeilijk of niet bereikbaar zijn met de auto en te ver zijn om te lopen. Fietsen is een matig intensieve activiteit. Je gewrichten worden minder belast dan met lopen en daardoor kan je het lang volhouden. En het is natuurlijk heerlijk om langs de kust, op het platteland of door het bos te fietsen. Op de fiets voel je de wind en de zon en je ruikt de geuren van de omgeving. Je ervaart dingen die je als je in de auto zit, zullen ontgaan.

Hoe neem je je fiets mee?

Als je je fiets mee wilt nemen op vakantie, dan zal je een fietsendrager nodig hebben. Er is een keur aan soorten fietsendragers verkrijgbaar. Bij de aanschaf van een fiets is het een goed idee met de volgende punten rekening te houden:

Waar wil je de fietsendrager plaatsen?

Er zijn drie plekken waar je een fietsendrager op de auto kan monteren:

  • Op de trekhaak
  • Op het dak
  • Op de achterklep

Ze hebben alledrie hun voor- en nadelen.

Voor een fietsendrager op de trekhaak, heb je natuurlijk een trekhaak nodig. Het laten monteren van een trekhaak verschilt per auto en kost gemiddeld 300-400 euro. Wil je onderweg de klep van de auto kunnen openen, dan is het verstandig om een drager met kantelfunctie te kiezen. Het is bovendien handig als je de fietsendrager kan inklappen of opvouwbaar is, zoals bij de thule easyfold xt 2 933. Dan kan je er ook veilig zonder fietsen mee rijden.


Een fietsendrager op het dak lijkt ideaal, maar vergeet niet dat je dan telkens je fiets van en op het dak moet tillen. Bij een zware elektrische fiets is dat geen aanrader.

Als je geen trekhaak hebt, dan is een fietsendrager op de achterklep een optie. Je auto moet daarvoor wel geschikt zijn.

Eenvoudige montage

Je wilt natuurlijk een fietsendrager die je gemakkelijk en snel op je auto kan zetten en er weer vanaf kan halen. Op het internet, de ANWB of de Consumentenbond kan je reviews over de ervaringen van anderen lezen of tests bekijken.

Welke soort fietsen wil je vervoeren?

Elektrische fietsen zijn zwaarder en niet alle fietsendragers zijn geschikt om zo’n zwaar gewicht te vervoeren. Hetzelfde geldt voor mountainbikes of fietsen met extra brede banden. Let daarom goed op het laadvermogen en of de fietsendrager geschikt is voor jouw fietsen.

Hoeveel fietsen?

Hoeveel fietsen wil je vervoeren? Misschien wil je verschillende soorten fietsen meenemen, bijvoorbeeld een racefiets en een elektrische fiets. Of misschien ga je met zijn tweeën op vakantie, maar wil je thuis ook wel eens fietstochtjes maken met meerdere mensen. Er zijn fietsendragers voor 1, 2, 3 en 4 personen.

Algemeen

Investeer in een veilige fietsendrager van goede kwaliteit, die geschikt is voor de fietsen die je wilt meenemen. Zorg dat het nummerbord en de verlichting goed zichtbaar zijn. Is dat niet het geval plaats dan een extra nummerbord/verlichting op de fietsendrager. Oefen van te voren in het monteren en demonteren en het vastzetten van de fietsen. Controleer onderweg regelmatig of de fietsendrager en de fietsen nog goed vastzitten.