Geniet van de feestdagen zonder stress

De feestdagen hoe leuk en gezellig ook, brengen vaak ook veel stress met zich mee. Om echt van de feestdagen te kunnen genieten met zo min mogelijk stress, is het belangrijk om goed vooruit te plannen. We geven je hieronder een aantal tips voor feestdagen zonder stress.


#1. Het begint met een goede voorbereiding

Hoe pak je dat het beste aan?

a. Maak een uitgebreide to-do lijst

Begin met het opschrijven van de grootste taken, bijvoorbeeld: cadeautjes, versiering, maaltijden. Deel deze grote taken vervolgens op in kleinere taken.

b. Bepaal je budget

Bepaal hoeveel geld je kan en wil uitgeven. Als je je budget hebt bepaald, dan lukt het je beter om van daaruit keuzes te maken. Zo voorkom je financiële stress.

c. Doe je inkopen zo vroeg mogelijk

Wil je stress voorkomen, dan zorg je dat je niet op het laatste moment nog inkopen moet gaan doen. Profiteer van uitverkoop en aanbiedingen. De beste tijd om kunstkerstbomen te kopen is vla na de kerst en niet vlak ervoor. Datzelfde geldt voor kerstversiering. Wil je kerstballen kopen? Voor de kerst heb je de meeste keuze, maar vlak na de kerst is alles flink afgeprijsd.

2. Vereenvoudig het geven van cadeautjes

a. Geef persoonlijke of zelfgemaakte cadeautjes

Geef persoonlijke, zelfgemaakte of originele cadeautjes in plaats van dure cliché cadeaus. Brei een sjaal, laat een poster maken van een foto, laat een shirt drukken met een bijzondere tekst, enz.


b. Lootjes trekken

Door lootjes te trekken breng je er wat meer spanning en spel in. Je hoeft zelf bovendien minder cadeautjes te kopen.

c. Geef cadeaubonnen

Cadeaubonnen of gift cards voor allerlei winkels, restaurants of uitstapjes worden door iedereen gewaardeerd. Het voorkomt miskopen en cadeautjes waar de ontvanger niet blij mee is.

feestdagen zonder stress
Tips voor feestdagen zonder stress

3. Verdeel de taken voor feestdagen zonder stress

In plaats van alles zelf te willen doen, kan je er ook anderen bij betrekken. Vraag iemand anders om de versiering te doen, de kerstboom op te tuigen of een deel van het inpakken van cadeautjes op zich te nemen.

Laat iedereen een gerecht verzorgen

Vraag iedereen om een gerecht mee te nemen. Dat kan zijn een voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht of nagerecht. Dat maakt het verzorgen van het diner niet alleen gemakkelijker, maar ook gevarieerder.

4. Zorg goed voor jezelf

In drukke en stressvolle tijden kan je weleens vergeten om goed voor jezelf te zorgen. Ook het bereiden van gezonde maaltijden kan er weleens bij inschieten.

a. Houd tijd vrij voor sport

Lichamelijke beweging is een prima tegenhanger voor stress. Probeer tijd te reserveren voor een uurtje sporten, yoga of een rondje joggen.

b. Eet gezond

Het is verleidelijk om je voor en tijdens de feestdagen te buiten te gaan aan allerlei lekker eten. Overdrijf het niet. Je voelt je er uiteindelijk niet beter door en van de pondjes die erbij komen kan je ook nog eens spijt krijgen.

c. Probeer voldoende te slapen

Rust en ontspanning is belangrijk. Je lichaam en geest hebben genoeg slaap nodig om te herstellen en om weer fris wakker te worden.

5. Zeg vaker nee

Je hoeft echt niet overal aan mee te doen en op elke uitnodiging in te gaan als je moe bent of je gestrest voelt. Neem af en toe de tijd om je terug te trekken en een leuk boek te lezen of een leuke film te kijken. Dat helpt om stress tegen te gaan.

Conclusie

Bij Kerst en de feestdagen gaat het om gezelligheid en samen zijn met je familie en vrienden. Stress zou daar niet bij moeten horen. De tips hierboven en wat time management kunnen je helpen om meer te genieten van de feestdagen met minder stress. Richt je aandacht vooral op de dingen die echt belangrijk zijn.


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *