Fotoalbum voor je kleinkind maken? Zo pak je het aan

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden! Overweeg je een fotoalbum voor je kleinkind te maken? Het is een mooie manier om alle mooie momenten uit hun leven vast te leggen en ze te delen met de volgende generaties. Maar wat als je niet weet hoe je het aan moet pakken? Hier zijn wat tips om een album te maken dat nog jaren gekoesterd zal worden.


Bijzondere momenten vastleggen

Vrijwel alle opa’s en oma’s zijn apetrots op hun kleinkinderen. We hoeven niet te verwoorden waarom jouw kleinkind bijzonder is, de band tussen kleinkind en grootouder is vaak uniek genoeg. En daarom ook reden genoeg om alle mooie foto’s te bundelen in een fotoalbum, zodat je genoeg beeldmateriaal hebt voor later. Ben je al een tijdje op weg en heb je al wat mooie foto’s kunnen maken? Maak een selectie van de leukste foto’s zoals van vakanties, verjaardagen en mijlpalen. Als je digitale foto’s hebt, kun je ze afdrukken of een diavoorstelling maken. Je kunt er ook gescande kopieën van oude familiefoto’s erbij doen. Ben je tijdens het uitzoeken van wat foto’s ook wat oud beeldmateriaal tegengekomen? Je kunt tegenwoordig gemakkelijk oude videobanden digitaliseren, zodat je ook deze video’s een veilig digitaal plekje kunt geven.

Voeg bijschriften toe

Ondanks dat foto’s ook al een mooi verhaal van zichzelf kunnen vertellen, is het leuker om te weten wat de context is. Waarom was deze plek zo bijzonder? Wat maakt de foto zo uniek? Vaak is bij een afbeelding niet helemaal duidelijk wat de aanleiding was. Daarom is een onderschrift belangrijk om dit extra te vermelden. Vaak kun je bij het maken van een online fotoboek de bijschriften gemakkelijk toevoegen via de extra opties in het menu. Niet geheel onbelangrijk is om het album georganiseerd te houden per thema of chronologisch. Zo kan je kleinkind er gemakkelijk in bladeren en favoriete herinneringen terugvinden.

Gebruik materiaal van hoge kwaliteit

Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat je kleinkind opgegroeid is tot de leeftijd waarop ze graag hun jongere zelf willen zien. Gebruik daarom materialen van hoge kwaliteit om je album duurzaam en lang houdbaar te maken. Kies zuurvrij papier en foto hoeken, en overweeg het album professioneel te laten inbinden. Bewaar het album ten slotte op een veilige plaats, zoals een kast of lade, waar het niet door zonlicht of vocht beschadigd kan worden. Door deze tips op te volgen kun je een mooi fotoalbum maken dat nog jaren door je kleinkind gekoesterd zal worden.