Hoe decoreer je je tafel?

Een eettafel, iedereen heeft er wel één. Grote eettafels zijn op dit moment de trend. Ze nemen vaak een opvallende plek in je huiskamer of eetkeuken in. Maar als je niet aan het eten bent, wil je natuurlijk ook dat het er een beetje leuk uitziet. Een lege tafel is een saaie tafel. Dus hoe decoreer je je tafel? Wat zet je erop?


Bloemen of planten

De meest voor de hand liggende decoratie is een vaas met bloemen. Een boeket bloemen is altijd goed. Zet ze in een mooie passende vaas in een kleur en materiaal dat bij de tafel en stoelen past. Ververs ze op tijd want een boeket dat aan het verdorren is, is geen fraai gezicht. Een aantal dezelfde vazen met een tak of bloem erin, kan ook heel mooi staan op een grote tafel.

Wie opziet tegen het verversen of wie geen groene vingers heeft kan ook nog altijd een kijkje nemen bij de kunst- of zijdebloemen die tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

foto: J.F. Delberghe/unsplash – De kracht van herhaling.

Een plant heeft als voordeel dat hij langer meegaat. Behalve een plant kan je ook denken aan een schaal met cactussen of een klein terrarium.

Fruitschaal

Een mooie fruitschaal met vers fruit is een lust voor het oog. Kies één fruitsoort zoals bijvoorbeeld mooie frisse groene appelen of oranje sinaasappelen of kies een variaties van soorten en kleuren.

Kaarsen

Kaarsen op tafel geeft ook kleur en gezelligheid. Zet een aantal kaarsen in een mand of op een dienblad. Kaarsen kan je ook heel goed combineren met andere woonaccessoires als planten, lantaarns of beeldjes.


Foto: Samantha Gades/unsplash – Kaars op tafel

Boeken en tijdschriften

Een aantal mooie boeken op een stapel kan heel decoratief zijn. Het ziet er uitnodigend en gezellig uit. In plaats van boeken kan je ook een aantal tijdschriften neerleggen, los of in een leuke mand of bak.

Dienblad met servies en lekkernijen

Een leuk dienblad met een paar leuke, kleurige bekers of kopjes, een theepot, een pot met drop of koektrommel ziet er niet alleen gezellig uit, het nodig ook uit om aan tafel te gaan zitten. In de zomer kan je ook een waterkaraf met glazen op een dienblad zetten.

Theepot als decoratie

Feestelijke takken die passen bij het seizoen

Afwisseling is leuk en gelukkig zijn er verschillende seizoenen en feesten die ieder jaar terugkomen. Daar kan je je decoraties op aanpassen. In het voorjaar zijn er wilgenkatjes of bloesemtakken die je een vaas of fles kan zetten. Rond Pasen kan je de paastakken, al dan niet versierd, neerzetten. Zonnebloemen doen het goed in de zomer, in de herfst zijn er herfststukjes en met kerst zijn er natuurlijk de dennentakken of kerststukjes. Zo is er variatie genoeg.