homesteading

Homesteading

Wil je meer gaan genieten en dichter bij de natuur leven? Dan kun je een homestead beginnen. Een homestead of kleine boerderij is een trend die je steeds vaker ziet. Mensen trekken weg uit de stad om ergens semi-zelfvoorzienend een nieuw leven op te bouwen. Dat homesteading kan variëren van een uit de kluiten gewassen moestuin tot het houden van kippen of geiten en het grootschaliger verbouwen van groenten en fruit. Het geeft voldoening om zelf met je handen in de klei te werken en je eigen eten te verbouwen. Heb jij ook ergens een klein stukje grond op het oog en wil je daar ook je eigen kleine boerderij beginnen, dan hebben we hieronder een aantal tips waarmee je jouw homestead tot een succes kunt maken.

1. Kippentractor

Een populair project wat de meeste homesteaders als eerste aan beginnen is een kippentractor. Een kippentractor is een kippenren, een constructie van hout en gaas die je kunt verplaatsen. Een kippenren zorgt ervoor dat je kippen veilig zijn voor roofdieren en tegelijkertijd toch kunnen rondscharrelen. Ze kunnen dan zelfstandig op zoek naar larven en wormen, en tegelijkertijd bemesten ze met hun uitwerpselen het land. Door de kippentractor om de paar dagen op een andere plek neer te zetten wordt je hele land bemest en vrijgehouden van schadelijke insecten. De kippen hebben het zo reuze naar hun zin en het is een handige manier om de grond voor te bereiden op een nieuwe moestuin. 

2. Trekker

Een trekker is een onmisbaar apparaat op je homestead. Je gebruikt hem om zware objecten te verplaatsen, zoals je oogst of je kippentractor, en je kunt hem gebruiken om je land te bewerken. Als je maar een heel klein stukje grond hebt is een trekker wellicht wat overdreven, maar als je wat meer om te ploegen hebt, dan kun je met een tractor jezelf veel rugpijn en andere ongemakken besparen. En het gaat ook veel sneller om het land om te plegen of zware voorwerpen te verplaatsen met een tractor. Als je op zoek bent naar een trekker of trekker onderdelen, dan kun je in een agrarische winkel kijken. Daar kunnen ze je ook informeren wat voor formaat trekker het meest geschikt is voor jouw stukje grond. 


3. Inmaakapparatuur

Iedereen die een moestuin heeft kan dit beamen: je zit zo tot je nek in de courgettes of aardbeien. Een kleine moestuin in de stad kan al gigantische hoeveelheden voedsel opleveren, laat staan als je een serieuze moestuin begint op je homestead. En natuurlijk is alles tegelijkertijd rijp, daar kun je niet tegenop eten, en je buren hebben inmiddels ook geen behoefte meer aan courgettes. De beste manier om met deze overdaad aan groenten en fruit om te gaan is inmaken. Door het in te maken kun je het langer bewaren, en kun je ook in de winter nog genieten van je oogst. Investeer daarom in een inmaakpan en herbruikbare inmaakpotten. Dan kun je elk jaar weer ervoor zorgen dat je harde werk niet verloren gaat, en bespaar je ook nog een trip naar de supermarkt.