Is het tijd om kleiner te gaan wonen?

Vroeg of laat kan er een moment komen, dat je je afvraagt of het verstandig is om kleiner te gaan wonen. Dat is vaak geen gemakkelijk beslissing. Wat is het juiste moment daarvoor en hoe weet je of dat moment is aangebroken?

Aanwijzingen dat het tijd is om kleiner te gaan wonen

Misschien herken je je in het onderstaande.

1. Je bent toe aan verandering van omgeving en lifestyle

Als je jong bent en jonge kinderen hebt dan kies je vaak voor een andere omgeving dan als je wat ouder wordt. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met scholen en of een omgeving wel kindvriendelijk is. Misschien droom je van een huis buiten de stad waar je makkelijk de natuur in kan gaan, een paar dieren kan houden of een moestuin kan beginnen. Of misschien wil je juist graag in de stad wonen, dichtbij het openbaar vervoer, winkels, restaurants en het theater.

2. Het huis wordt te groot

De kinderen zijn het huis uit en daardoor wordt het huis eigenlijk te groot. Steeds meer ruimte in je huis staat leeg en wordt niet gebruikt. Dat is niet alleen ongezellig, maar ook niet erg economisch. Je moet het toch allemaal onderhouden, bijhouden en verwarmen. Dat is vaak het moment om uit te gaan kijken naar een kleiner huis. Sommigen kiezen zelfs voor een seniorenwoning met een slaapkamer op de begane grond, met het oog op later. Weer anderen kiezen voor een appartement of flat zodat ze ook geen tuin meer hoeven bij te houden.

3. Je wilt goedkoper wonen

Een verhuizing zelf kost natuurlijk altijd geld. Maar die kosten kan je zo laag mogelijk houden door een verhuisbedrijf op maat te zoeken zoals zoals www.demeubeltaxi.nl. Maar kleinere huizen zijn over het algemeen goedkoper. Niet alleen betaal je minder woonlasten, ook verzekeringen, belastingen, energieverbruik en andere kosten zijn voor een kleiner huis doorgaans lager. En dat voordeel komt iedere maand terug.

4. De huizenmarkt is gunstig

Het helpt als de huizenmarkt gunstig is. Als je een koophuis hebt, is de kans dan een stuk groter dat je je huis redelijk snel en voor een goede prijs kan verkopen. Op die manier kan je gelijk de overwaarde in je huis verzilveren.

5. Je verlangt naar een eenvoudiger leven

Door de jaren heen verzamel je een hoop spullen. Hoe groter je huis, hoe meer spullen je verzamelt. Kleiner  gaan wonen betekent natuurlijk ook dat je eerst flink moet inkrimpen met je spullen. Je zal veel weg moeten doen, weg moeten geven of weg moeten gooien. Maar het heeft ook voordelen. Minder spullen schept ruimte om je heen en ruimte in je hoofd. Je hoeft minder schoon te maken en minder te ruimen. Het maakt je leven eenvoudiger.

 

Klinkt het bovenstaande aantrekkelijk in je oren? Misschien is het dan tijd om de volgende stap te zetten.