Je garage opruimen en opknappen

Een garage bij je huis is handig. Je kan er een hoop spullen in kwijt. En dat is tegelijkertijd ook vaak het probleem.


Een garage is een grote open ruimte en wordt daardoor makkelijk een opslagplaats van allerlei spullen die je niet vaak gebruikt en rommel die eigenlijk naar het stort gebracht moeten worden. Binnen de kortste keren wordt het een onoverzichtelijke bende. En dat is jammer.

De garage opruimen is echt zo’n klusje dat eeuwig op je to-do lijstje blijft staan. Een klus waar je als een berg tegenop ziet en waarvan je niet goed weet waar je eigenlijk moet beginnen.

Waar begin je?

Om te beginnen zal je de goede spullen die wilt houden moeten scheiden van de spullen die weg moeten.  Maak een hoek voor spullen die je wilt houden, die je weg wilt geven of verkopen of die je weg wilt gooien. Als je uiteindelijk alleen de spullen hebt die je wilt houden, dan ben je al een heel eind.

De vloer

De beste manier is om alle spullen uit de garage halen en de vloer reinigen, vegen of als je vloer erg stoffig is, zelfs verven met betonverf.  Je kan ook de spullen aan één kant zetten en de ene helft schoonmaken en dat vervolgens aan de andere kant herhalen. Maar dat is eigenlijk half werk. Wij durven te beweren, dat een schone, vloeistofdichte vloer die makkelijk is te reinigen, het allerbelangrijkste element is voor een fijne garage. Niet op bezuinigen dus. Een mooie vloer kan van een simpele garage een fijne hobbyruimte maken.

Opbergsysteem

Als de garage toch leeg is, is dat het ideale moment om rekken te plaatsen en planken op te hangen. Het kost wat moeite, maar uiteindelijk is het de enige manier om de garage netjes te houden. Zo kan je gereedschap, tuingereedschap en andere losse spullen netjes aan de muur kan hangen. Ook het plafond kan trouwens gebruikt worden om spullen aan te hangen. zorg wel dat je nog normaal kunt lopen en overal bij kunt zonder je hoofd te stoten. Dit gaat dus hand in hand met een goede verlichting.


Sorteren

Als de vloer schoon is, en de rekken en planken zijn geplaatst. Dan is het tijd om de spullen weer in te ruimen. Sorteer de spullen op soort. Tuinspullen, kampeerspullen, gereedschap, sportspullen. Ruim alles soort bij soort op. Zo kan je alles makkelijk terugvinden. Hoe meer spullen je opruimt (weggooit) de te fijner het toeven is. Als je niet veel spullen in je garage hebt is het niet alleen een opbergplaats maar ook een werkplaats en hobbyruimte en dat is waar je naar zou moeten streven.

Auto in de garage?

De meeste auto’s staan tegenwoordig niet meer in de garage maar gewoon ervoor of op straat. Dat betekent dat de speciale garagedeuren die van onder openklappen zodat een auto er makkelijk door kan, eigenlijk niet nodig zijn. Je zou ze kunnen vervangen door openslaande deuren met ramen bijvoorbeeld. Zet je je auto wel in de garage, dan is een garagedeur die werkt met een afstandbediening wel erg handig. Je hoeft dan niet uit te stappen om de deur open te doen voor je naar binnenrijdt.

Maak van je garage een hobbyruimte

Een mooi koffiezet-apparaat en een goede radio maken van een garage een echte (wo)mancave. Een fijne garage moet een plek zijn waar je niet alleen oude spullen dumpt. Hang een paar mooie posters of automobilia op en de sfeer verandert in een aangename verblijfplaats, waar je graag komt. Tenslotte is het prettig als er verwarming is (dat heb je voor € 100 geregeld bij de Boerenbond) en een goed slot natuurlijk.