hout vs laminaat

Laminaat vs een houten vloer?

Een echte houten vloer heeft een natuurlijke charme die heel aantrekkelijk is. Veel laminaat vloeren zijn tegenwoordig niet meer van echt hout te onderscheiden. Wat zijn de voor- en de nadelen van deze twee soorten vloeren?

Eigenschappen van hout en laminaat

Er zijn twee soorten houten vloeren. Vloeren van massief hout en lamel parketvloeren.  Hout is een natuurlijk product en is gevoelig voor vocht en temperatuur en kan daardoor uitzetten en krimpen. Massief hout is veel gevoeliger voor deze invloeden dan lamel parket dat uit verschillende lagen verlijmd hout bestaat. Lees meer over deze Parketvloeren bij Parketdirect.nl.

Laminaat is opgebouwd uit verschillende lagen kunststof die worden samengesmolten door een laminatieproces. Bij laminaat wordt gebruik gemaakt van een fotoprint van hout of een andere structuur met daarover een beschermende toplaag. Hoewel laminaat wel iets kan uitzetten onder invloed van temperatuur, is het veel minder gevoelig dan echt hout. Er zijn ook laminaat soorten die wel tegen vocht kunnen.

Prijs

De prijs van een houten vloer is afhankelijk van de houtsoort. Exotische hardhout soorten zijn duurder dan berken of eiken. Een houten vloer is in aanschaf duurder dan een laminaatvloer. Bovendien kan je het leggen van een houten vloer beter aan een vakman overlaten en dat brengt extra kosten met zich mee.

De basis van laminaat bestaat uit samengeperst hout. Dit is een stuk goedkoper dan massief hout. Laminaat wordt gelegd met een eenvoudig kliksysteem en dat kan met een beetje handigheid goed zelf te leggen.

Duurzaamheid

Een laminaatvloer is goed bestand tegen krassen, vuil, licht, temperatuurverschillen. Behalve schoonmaken, heeft laminaat verder nauwelijks onderhoud nodig. Kinderen die spelen of huisdieren met scherpe nagels zijn voor een laminaatvloer geen probleem.

Hout is zachter dan laminaat en daardoor gevoeliger voor krassen, vlekken, en zonlicht bijvoorbeeld. Hout wordt beschermd door een laklaag of waslaag. Een houten vloer moet om de zoveel jaar geschuurd en opnieuw gelakt of in de was gezet worden.

Vocht

Zowel een houten vloer als laminaat bevatten echt hout. Hout en vocht is geen goede combinatie. Er zijn laminaatsoorten die waterbestendig zijn en daardoor geschikt zijn om in de keuken of de badkamer te leggen. Laminaat is daardoor geschikt voor iedere ruimte in huis.

Onderhoud

Een houten vloer heeft onderhoud nodig om mooi te blijven. Naast groot onderhoud in de vorm van schuren, moet een houten vloer regelmatig gepolished worden of in de olie of was gezet.

De toplaag van een laminaatvloer is keihard. Vuil trekt er daardoor niet in. Stofzuigen en af en toe een keer vochtig afnemen over het algemeen genoeg om de vloer te onderhouden.