Op vakantie met je elektrische auto

Volledig elektrische auto’s zijn een vrij nieuw verschijnsel. Je moet vaak nog ontdekken wat de mogelijkheden zijn en hoe je daar het handigst mee omgaat. Misschien dat je tot nu toe je elektrische auto gebruikte voor je dagelijkse ritjes en dat je er nu over nadenkt om ermee op vakantie naar het buitenland te gaan. Hoe bereid je je daar het beste op voor?

Wat is je bestemming?

Je wilt natuurlijk graag weten waar en hoeveel laadpalen je langs de weg kan verwachten. In Nederland staan relatief veel laadpalen. Dat is niet in alle Europese landen zo. In West-Europese landen en Scandinavische landen vind je gemiddeld meer laadpalen dan in Oost- en Zuid-Europa. Gelukkig kan de app laadpas je daar meer inzicht in geven. Met deze app zie je precies het actuele aanbod van locaties in Europa waar je terecht kan om te laden.

Het aanbod van laadpalen breidt zich ook nog eens snel uit. Steeds meer vakantie-accomodaties hebben bijvoorbeeld hun eigen oplaadpunten.


Hoe ver kan je rijden?

Niet iedere elektrische auto heeft dezelfde actieradius. Het is belangrijk om vooraf precies te weten hoe ver je kan rijden op één laadbeurt. Ga daarbij niet uit van de actieradius die het boekje of de reclame van de auto belooft maar neem de proef op de som en probeer het uit.

Houd er bovendien rekening mee, dat als je in bergachtig gebied rijdt, of in warme landen met de airco aan of in koude landen met de verwarming aan, je auto behoorlijk meer stroom zal verbruiken en je actieradius daardoor kleiner zal zijn.

Een elektrische auto met een caravan of vouwwagen?

Niet iedere elektrische auto kan of is geschikt om een caravan of vouwwagen te trekken. Is je auto wel geschikt, dan is het belangrijk om te weten wat dit met je actieradius doet.


Past overal dezelfde stekker?

In Europa is de type-2 stekker of mennekes stekker de standaard geworden bij het laden van je elektrische auto. Maar in Zuid-Europese landen wordt bij sommige laadpunten een type-3 stekker gebruikt. Als je daar heen op vakantie gaat is het natuurlijk verstandig om ook zo’n kabel mee te nemen.