insecten weren

Tips om insecten weg te houden

Insecten zijn al niet de meest geliefde dieren en de meeste wil je ook liever niet in je huis hebben. Een andere bijkomstigheid van insecten is, dat ze zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen.

Kieren, scheuren en gaten dichten

De kleinste kieren, scheuren en gaten zijn vaak al genoeg voor insecten om naar binnen te komen. Door tochtstrips aan te brengen langs deuren en ramen, maak je die kans al een stuk kleiner. Kleine naden in muren of tussen kozijnen en muren kan je opvullen met kit, grote naden en scheuren met purschuim.

Voorzie de buitendeuren van een deurrubber of deurborstel. Er zijn ook speciale insectenwerende deurborstels.


Horren

Goed ventileren is belangrijk en je wilt niet de hele zomer met dichte ramen en deuren zitten om de insecten buiten te houden. Horren zijn dan de ideale oplossing. Plaats een voorzethor op maat in ramen en een hordeur voor deuren naar buiten. Zo ben je verzekerd van licht en frisse lucht en toch beschermd tegen insecten.

Bewaar etenswaren op de goede manier

Voedsel, water en rommel trekken insecten aan. Bewaar open verpakkingen met etenswaren daarom zoveel mogelijk in luchtdichte bakken en zakken. Beperk eten en etenswaren tot één ruimte en ruim kruimel en restjes zo snel mogelijk op. Denk ook aan rondslingerend voer van huisdieren.

Bewaar fruit zoveel mogelijk in de koelkast om fruitvliegjes te voorkomen. Stapels oude kranten of overvolle kasten zijn een prima schuilplaats voor bijvoorbeeld zilvervisjes of ovenvisjes. Als je ze ontdekt, ben je vaak al aan de late kant en zijn ze al in grote getale aanwezig.


Voorzichtig met afval

Afval heeft een grote aantrekkingskracht op insecten. Bewaar etensafval bij voorkeur alleen in de keuken. Gebruik bij voorkeur afvalbakken met een deksel. Leeg de bakken op tijd en laat ze niet overlopen. Volle zakken afval bewaar je waarschijnlijk buiten. Zorg dat de zakken goed afgesloten zijn en dat afvalbakken of containers buiten ook goed sluiten. Een regelmatige schoonmaakbeurt van je afvalcontainers kan geen kwaad.

Onderhoud je tuin

De staat van onderhoud van je tuin kan van invloed zijn op het aantal insecten dat zich rond je huis ophoudt, vooral muggen en vliegen. Stilstaand water dat in (planten)bakken, gieters of kuilen blijft staan, zal extra muggen aantrekken. Zorg dat regenwater goed kan weglopen, maak goten regelmatig leeg en zorg dat putten niet verstopt raken.

Verwijder hopen met bladeren en onkruid omdat dit ideale broedplaatsen zijn voor insecten.

Bepaalde planten

Het is bekend dat bepaalde planten insecten weren. Denk aan lavendel dat insecten als muggen, vliegen en motten weert. Basilicum, munt, citroengras en tijm werkt houden muggen. Misschien een goed idee om hier rekening mee te houden als je nieuwe planten zoekt.