hoekbank

Tips voor de inrichting van een kleine kamer

Een kleine kamer kan heel gezellig zijn maar de inrichting ervan is vaak wel een uitdaging. Want hoe pas je al je meubels in een beperkte ruimte? Het is natuurlijk belangrijk dat het niet te vol komt te staan. Er zijn verschillende manier om zoveel mogelijk gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Daarom hieronder een aantal tips om ruimte te besparen bij de inrichting van een kleine kamer.

Kies multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels hebben meerdere functies en zijn daarom ruimtebesparend. Denk bijvoorbeeld aan een (boeken)kast waarbij je een klep kan openen die kan dienen als bureau. Uitschuifbare of uitklapbare tafels zijn ook heel geschikt. Een hocker of poef die je zowel als zitplaats als salontafel kan gebruiken, is ook een goed voorbeeld.

Meubels met extra bergruimte

Bergruimte kan je niet genoeg hebben. Maar kasten nemen veel ruimte in. Als je die ruimte niet hebt, dan kan je voor meubels kiezen die extra bergruimte hebben. Denk aan tafels of sidetables met lades, banken met bergruimte of poefs die hol zijn en waar je spullen in kan bewaren.


Hang de TV aan de muur

TV’s zijn in de loop van jaren steeds platter geworden. Vroeger was een TV-meubel handig waar je zowel je TV als dvd-speler en geluidsapparatuur in op kon bergen. Dat is nu allemaal niet meer nodig. Muziek en films speel je af via je laptop of mobiel en stream je b.v. naar je TV. Dit alles maakt een TV-meubels overbodig. Hang daarom je TV aan de muur met tv-beugels zodat het nauwelijks ruimte inneemt. Het staat mooi en het bespaart ruimte.

TV aan de wand

Ga voor hoekmeubels

Hoeken zijn vaak loze ruimte bij de inrichting. Met meubels die je in een hoek kan plaatsen, zoals hoekbanken, hoektafels of hoekkasten, maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Plaats geen vloerlampen

Vloerlampen vragen veel ruimte en zijn niet noodzakelijk. Kies daarom geen staande lampen die op de vloer staan maar kies bij voorkeur voor hangende lampen, wandlampen of tafellampen.


Spiegel schept ruimte

Spiegels

Spiegels scheppen optisch ruimte. Ze laten een ruimte groter lijken. Als er licht van het raam in de valt, maakt het een ruimte ook lichter. Ideaal dus. Hang een grote spiegel op met een lijst die bij de stijl van je inrichting past.

Meubels waar je door heen kan kijken.

Geen massieve meubels

Kies meubels die bij de grootte van de ruimte passen. Te grote banken, kasten of tafels laten een ruimte kleiner lijken. Grote massieve meubels tonen groter. Lichte meubels waar je als het ware door heen kan kijken, tonen niet alleen kleiner, ze laten de kamer ook groter lijken.

Meubels in lagen

Net als kleding in laagjes kan je ook meubels in lagen plaatsen. Denk aan een sidetable achter de bank of bijvoorbeeld aan nesttafels waarbij je twee drie tafels onder elkaar kan schuiven. Je pakt ze er alleen onder vandaan als je ze nodig hebt.