Top-5 apparaten in huis die het meeste stroom verbruiken

Ieder huis staat vol met apparaten die stroom gebruiken. Bij de aanschaf van dit soort huishoudelijke apparaten kijk je lang niet altijd naar het stroomverbruik. Je let eerder op het uiterlijk, het vermogen of de prijs. Toch kan het stroomverbruik aardig oplopen.

Top 5 apparaten die het meeste stroom gebruiken

Volgens de Belgische site Energuide is dit de verdeling van stroomgebruik in een gemiddeld gezin:

  • 25.5 % wordt verbruikt in de keuken
  • 27.8 % voor het schoonmaken en onderhoud van het huis
  • 28.9 % voor hobby en vrije tijd
  • 17.8 % voor verlichting en dingen die niet bij de dingen hierboven horen.

1. De computer

Computers zijn grote stroomverbruikers. Naar schatting verbruiken ze bijna 7,5 % van je totale elektriciteitsrekening. En als er meerdere computers zijn, dan wordt dat nog meer. Vaak blijft het niet bij een computer alleen maar worden bij het aanzetten ook apparaten als scanners of printers geactiveerd. Door de felheid van het beeldscherm wat te dimmen en door een screensaver te gebruiken druk je het stroomgebruik wel iets. De computer vaker uitzetten helpt wel. Ook je printer hoeft niet dag en nacht online te staan.


2. De elektrische oven

Als je een enthousiaste kok bent en de oven vaak gebruikt, vermoed je misschien niet dat de oven ruim 8% van je totale elektriciteit verbruikt.
Door vaak de deur te openen gebruik je flink meer energie dan nodig. Maak je oven ook regelmatig schoon. Een oven die vetvrij is en goed sluit, houdt de geproduceerde warmte beter vast.

3. De wasmachine

De wasmachine is ook een grootverbruiker als het om stroom gaat, ruim 11% van het totaal. Je kan besparen op energie door korter te wassen en de machine alleen aan te zetten als hij goed gevuld is. Wassen op lagere temperatuur levert het meeste voordeel op omdat het verwarmen van het water de meest stroom kost. Soms bestaat de mogelijkheid om ’s avonds of ’s nacht te wassen tegen een lager tarief.

4. De TV op standby

De TV verbruikt bijna 12% van je totale stroomgebruik. LED TV’s zijn gemiddeld 25% zuiniger in gebruik. Zet je TV altijd helemaal uit en niet op standby. Ten eerste verbruikt een TV in standby stand nog een aanzienlijke hoeveelheid stroom per jaar. Bovendien vergroot het brandgevaar erdoor.


5. De koelkast

De koelkast gebruikt gemiddeld een derde van de totale hoeveelheid stroom in huis. Door de koelkast niet te vaak te openen en geen warme dingen in de koelkast zetten, druk je het verbruik een beetje. En natuurlijk is er veel verschil tussen een koelkast met een A+++ label en één met een D-label.

Teveel apparaten tegelijk

Je kan niet onbeperkt elektrische apparaten in huis gebruiken. Teveel apparaten tegelijk kunnen een te zware belasting vormen voor het elektriciteitsnet in je huis. Dat je af en toe aan de top van je verbruik zit, merk je bijvoorbeeld als je een airco laat draaien of ’s winter een elektrisch kacheltje aanzet. Zodra je de schakelaar omzet, springt de stop eruit. Een oplossing hiervoor is door er extra groepenkasten bij te laten installeren.