verticale of horizontale blinds

Wat past beter bij je ramen, horizontale of verticale blinds?

Welke raambekleding je kiest, hangt natuurlijk voor een groot deel af van je smaak. Als je op zoek bent naar nieuwe bekleding voor je ramen, dan is het aanbod groot. Het aantal kleuren, materialen en patronen zijn eindeloos.

De eerste keuze die je moet maken is eigenlijk of je verticale of horizontale bekleding wilt. Wat past beter bij jouw huis en interieur?

Hoe maak je de keuze?

De grootte van het raam

De grootte van het raam is belangrijk voor de keuze van blinds. Verticale lamellen of blinds passen beter bij zeer grote en brede ramen. Ze zijn ook meer geschikt voor openslaande of schuifdeuren.

Horizontale blinds of lamellen passen over het algemeen beter bij smalle, kleine en hoge ramen.

Het materiaal

Horizontale en verticale blinds worden allebei van diverse materialen gemaakt. Denk aan hout, aluminium, jute, stof, pvc of vinyl. Het ene materiaal is natuurlijk duurder dan het andere.

Hoe gaat het raam of de deur open?

Ramen kunnen op verschillende manieren openen. Ze kunnen schuiven, kiepen of naar binnen of naar buiten openslaan. Niet iedere vorm van raambekleding is geschikt voor ieder raam. Wel iets om rekening mee te houden.

Bij openslaande deuren en schuifdeuren zijn verticale lamellen het meest geschikt. Je kan ze dan toch gedeeltelijk gesloten houden. Horizontale lamellen zou je helemaal open moeten trekken.

De zonwerende werking

Een belangrijke functie van raambekleding is de zonwerende werking ervan. Vanwege de richting waar het zonlicht vandaan komt zijn verticale lamellen of blinds zijn meer geschikt voor ramen of deuren die op het oosten of op het westen liggen. Horizontale lamellen of blinds zijn heel geschikt voor ramen of deuren die op het noorden of het zuiden liggen.

Het schoonmaken

Of je nu horizontale of verticale lamellen kiest, je moet ze allebei schoonmaken. Waarschijnlijk zijn verticale lamellen iets makkelijker om schoon te maken omdat ze vaak alleen aan één rail hangen. Horizontale lamellen hebben vaak meerdere bevestigingspunten.

Privacy

Als je niet van pottenkijkers houdt, dan zijn horizontale lamellen of blinds je beste keuze. Deze maken het, als ze dicht zijn, minder moeilijk om naar binnen te kijken.

Geluid

Van verticale lamellen wordt wel gezegd dat ze meer lawaai maken. De mate waarin, hangt ook af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Omdat ze vrij los hangen kunnen ze bij wind of tocht eerder tegen elkaar of tegen het raam aanwaaien en dat maakt een tikkend geluid.