Zo herstel je je tuin na de droogte

De zomer was is het lang warm en droog geweest. Daar hebben veel planten onder geleden. Sommige planten zijn verdroogd, hebben hun bladeren laten vallen of zijn in het beste geval nauwelijks gegroeid.


Ziet jouw tuin eruit als een droge akker? Lees dan hieronder wat je kan doen om je tuin weer te helpen herstellen.

Wat kan je doen?

Ook als je planten de warmte en droogte overleefd hebben, kunnen ze nu wat extra energie gebruiken om zich te herstellen. 

Bewerken en voorbereiden van de bodem

Verwijder dode bladeren van de bodem en schoffel de grond goed los. Op die manier kan regen en water beter in de grond trekken. Overweeg om voor een paar tientjes een bladblazer aan te schaffen. Bladblazers zijn er in allerlei prijsklassen zoals je kan zien bij Master Tools. Ze kunnen zowel blazen als zuigen. Eerst blaas je alle rommel bij elkaar, vervolgens zuig je het op en leeg je de zak in de groene bak.

Verzorging van bloeiende, bladverliezende planten

  • Knip alle uitgebloeide bloemen weg. |
  • Geef je planten najaarsmest. Najaarsmest is een organische mest met onder andere kalk die speciaal bedoeld is om de planten te voeden.

Verzorging van groenblijvende planten

Groenblijvende planten zoals buxus en taxus hebben het zwaar gehad. Veel planten zijn geel geworden en dat is geen mooi gezicht om naar te kijken. Je wilt natuurlijk dat die planten weer zo snel mogelijk groen worden. Dat lukt het beste door ze bladvoeding te geven. Dat is mest die je op de bladeren moet spuiten. Het liefst niet in de zon en als de bladeren een beetje vochtig zijn, bijvoorbeeld na een sproeibeurt.

Gazon

Ook veel gazons hebben te lijden gehad onder de droogte en hitte. Ze vertonen gele plekken en er groeit misschien mos, klaver en onkruid tussen.


  • Verwijder al het onkruid.
  • Wacht tot de grond vochtig genoeg is of besproei de grond.
  • Verdeel graszaad over de randen, de kale plekken en licht over de rest van het gras. Hark het enigszins in. 
  • Besproei het gras regelmatig.
  • Maai het als het tenminste acht centimeter lang is.

Dode planten vervangen

Veel planten lijken misschien dood na de droogte maar zijn het niet. Probeer ze eerst terug te snoeien en kijk of de takken onderaan nog groen vertonen en soepel zijn. In dat geval zullen de planten waarschijnlijk in het voorjaar weer uitlopen. 

Planten die wel dood zijn kan je, als de grond vochtig genoeg is, vervangen door nieuwe planten. Je kan hier ook mee wachten tot in het voorjaar en tot die tijd wat bloembollen planten.