gevaren pensioen

3 Gevaren van met pensioen gaan

De pensioengerechtigde leeftijd bereiken, voor velen een mijlpaal die uitgebreid gevierd wordt. De één kijkt er stiekem een beetje tegenop, de ander heeft zijn agenda bij voorbaat al flink gevuld. Zoveel mensen, zoveel soorten pensioenen. Over het algemeen wordt het als iets heel leuks en positiefs ervaren en dat is het ook. Toch schuilen er in het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ook zeker een aantal gevaren. Valkuilen waarvan u niet de eerste zult zijn om in te lopen. Zoals we allemaal weten; een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom drie gevaren op rij die veelal vóórkomen, maar gelukkig ook zijn te voorkómen.

1. Altijd borreltijd

Wanneer men 40 uur in de week werkt en om zes uur weer thuiskomt, is het tijd om te gaan eten en om vervolgens niet al te laat weer onder de wol te gaan voor een nieuwe dag. Een borreltje beperkt zich hierbij ook vaak tot het weekend wanneer er meer tijd en rust is. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd horen wij van veel mensen dat ergens tussen 4 en 5 in de middag een doodpunt ontstaat. Geen tijd nog om te eten, maar de dag zit er al grotendeels op. Mensen grijpen dan vaak naar de fles en voor je het weet wordt dit een gewoonte. De hoeveelheid mensen die op latere leeftijd nog verslaafd raakt aan alcohol is dan ook groot. Of je nu rigoureus stopt met alcohol of simpelweg je gebruik onder controle hebt, dat is aan jou. Maar wees u er bewust van en schroom niet hulp in te schakelen, bijvoorbeeld bij https://www.connection-sggz.nl/.

2. Inactief

Onbewust zijn mensen gedurende een werkdag veel in beweging. Zelfs met een inactieve kantoorbaan bewegen mensen meer dan ze denken. Je loopt naar de trein, fietst naar kantoor en wandelt naar de ingang. Allemaal zogenaamde microbeweeg-momenten die aan het einde van een werkweek behoorlijk aantikken. Wanneer dit niet meer tot de dagelijkse routine behoort, ontstaat de neiging om meer te zitten. Probeer daarom weer nieuwe routines te creëren die je in beweging zetten. Zeg bijvoorbeeld de schoonmaakster op en doe dit werk zelf. Een flinke workout gegarandeerd! En eer van je werk? Dat heb je dan altijd.


Positief blijven…

3.  Lekker positief

Het voordeel van werken is dat je collega’s hebt, al is dit ook af en toe een nadeel. Het zorgt er echter wel voor dat je ook met andere mensen in aanraking komt dan je vertrouwde vrienden en familie. Hierdoor blijf je fris en open naar zaken kijken waar je in eerste instantie niet snel mee in aanraking komt. Probeer jezelf hier scherp op te houden en oog te houden voor de omgeving. Ook de omgeving buiten je comfort zone. Het doen van vrijwilligerswerk is hier een mooie oplossing voor.

Kortom, met pensioen gaan is een feestje. Maar zoals het cliché luidt; wel één waar je zelf de slingers op moet hangen. Doe dit dan ook, maar niet met te veel alcohol, en je gaat prachtige jaren tegemoet.