kokosolie voor wittere tanden en gezond gebit

Kokosolie voor wittere tanden en een gezonder gebit

Kokosolie kun je voor zoveel dingen gebruiken. Wist je dat je er ook wittere tanden van krijgt?

Natuurlijk wittere tanden

Door de tijd verkleuren je tanden door gebruik van thee, koffie, wijn en andere kleurrijke voedingsstoffen. Je kunt je tanden laten bleken, maar je kunt ze ook op een natuurlijke manier witter krijgen, met kokosolie. Bovendien is het ook goed voor je gebit. En wie kan dat niet gebruiken?

Oil pulling

Dat je kokosolie kunt gebruiken voor je tanden en je gebit is bepaald niet nieuw. Wel voor mij, maar het blijkt een eeuwenoude ayurvedische gewoonte die ‘oil pulling’ wordt genoemd. Je kunt het met allerlei soorten olie doen, maar kokosolie smaakt wat mij betreft het beste en heeft ook nog eens anti-bacteriële eigenschappen. Neem een goede kwaliteit en bij voorkeur een biologische kokosolie.

Wat de kokosolie voor je doet

De kokosolie werkt reinigend voor je gebit. De bacteriën in je mond worden door de olie opgenomen. Je mond zit vol bacteriën, virussen en schimmels, die afvalstoffen produceren die giftig zijn. Sommige ervan zijn alleen oplosbaar in vet. Met de kokosolie trek je die afvalstoffen uit je mond in de olie. Je gebit wordt schoner en witter, ontsteking van tandvlees vermindert, tandplak verdwijnt en je krijgt er een frissere adem door.


Daarnaast wordt beweerd dat als je het regelmatig doet, het ook positieve invloed heeft op je gezondheid. Door de ontgiftende werking zou het ook kwaaltjes als bijvoorbeeld hoofdpijn, allergieën, eczeem en acné verbeteren.

Hoe werkt het?

Neem ’s ochtends, bij voorkeur op de nuchtere maag, een flinke theelepel kokosolie in je mond. De kokosolie wordt pas vloeibaar bij 25 graden C, maar het smelt snel in je mond. Vervolgens hou je de olie 15-20 minuten in je mond. Je rolt en beweegt de olie door je mond en ’trekt’ het door en langs je tanden en je tandvlees.

Na die 15-20 minuten spuug je de olie uit. Het beste in het toilet. De gootsteen zou er door kunnen verstoppen. Je slikt het niet door omdat het, als het goed is,  heel veel bacteriën en gifstoffen bevat.


Waarom zou je het doen?

Het leek mij geen aantrekkelijk idee. De eerste keren viel het ook niet mee en was het moeilijk om het langer dan 10 minuten in je mond te houden. Maar je went er aan. Sterker nog, het schone en frisse gevoel dat je hebt als het gedaan hebt, maakt alles goed en je gaat het bijna missen als je het een keer niet hebt gedaan. Het fijne is, je hoeft het maar één keer te proberen en je ziet al resultaat.

[bol_product_links block_id=”bol_5a81eeff90449_selected-products” products=”9200000074855331,9200000005154909″ name=”kok” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


  1. Leuk artikel en als het werkt dan is dit een natuurlijke manier van poetsen. Het lijk me wel dat je hierbij goed in alle hoekjes en gaatjes moet poetsen en eventueel ook ragers moet gebruiken om alle tandsteen weg te halen. Ik weet niet of ik kokosolie direct aan zou raden.

 1. ik ga het zeker proberen ik heb pasgeleden nog een pot pure kokos olie gekocht! bedankt voor de tip ik ga het zeker porberen.

 2. ik ben een beetje bang voor wat ik allemaal bij me tanden gebruik…
  het zijn wel je tanden weetje die wil je wel behouden haha
  ik gebruik gewoon een thuis bleek set die ik had besteld van labdirect.info
  geen hoge rekening van de tandarts hierdoor en je kan het vaker gebruiken
  het tast je tanden niet aan en is volkomen veilig

 3. Klinkt interessant. Gebruik kokos ook als mijn perfecte haarmasker!
  Is het dagelijks aan te raden?
  Doe je dit voor of na je tanden poetsen?
  En na hoe lang zie je gebruik en kan je het dan minder vaak doen?

  1. Hi Yolanda,
   Ik doe het voor het tandenpoetsen. En eigenlijk voel/zie je vanaf de eerste keer al resultaat. Je kunt het doen als je er behoefte aan hebt.

 4. Dank voor deze goede en natuurlijke tip. Vraag: wáárom op je nuchtere maag als je het toch niet inslikt. Ná een maaltijd heb je toch veel meer bacteriën in je mond? Is het niet beter om het dan na de maaltijd te doen? Of heb je die bacteriën juist nodig voor een goede spijsvertering? Hoe dan ook, ik pas deze tip al twee dagen toe en heb het gevoel dat mijn mond veel schoner is; TOP! Ik gebruik kokosvet samen met karité boter en sesamolie om er zonnebrandcrème van te maken. Zonder beschermingsfactor want die zitten al van nature in de ingrediënten. Mijn huid is sindsdien soepeler en ik verbrand niet meer.

 5. wat een enorme kletskoek: bacteriën en gifstoffen die in vet oplosbaar zijn. Kom op dames! Aan het werk en vanaf vandaag frituren we gewoon weer in ossewit: goed voor je gebit!

  1. Ook Henk Fransen ( arts met jarenlange ervaring in behandelingen tegen kanker) heeft het over het belang van gebruik van olie tegen bepaalde in vet oplosbare gifstoffen . ” Handboek Kanker “

 6. Annelies, ’s ochtends heb je door het slapen meer bacteriën in je mond dan na het eten van een maaltijd. Mits je dan je tanden nog niet hebt gepoetst. Dat is waarschijnlijk de reden dat er op nuchtere maag wordt geadviseerd.

 7. Even aanvullende info vanuit kokosland Philippijnen. Gebruik Virgin kokosolie. Dat “biologische” is een nonsens verhaal, leuk voor de commerciële kant. Kokosnoten groeien op grote hoogten en worden nooit besproeid. De onderliggende grond ook niet.

  Dan inderdaad nuchter mogelijk gebruiken als het om mond- en tandverzorging gaat. NIET na de maaltijd want de bacteriën heb je nodig voor een goede vertering. Het is een verkeerde gedachte, dat bacteriën fout zijn! Nee dus, je hebt miljoenen bacteriën in en op je lijf. 99.9% zijn nuttig en noodzakelijk.

  Koop geen gemengde kokosolie, daar zitten andere vetten bij. Wordt gebruikt om te bakken en braden.

  Dan nog dit, extra Virgin kokosolie is nonsens! Virgin betekent maagdelijk, onbewerkt. Hoe kun je extra maagdelijk zijn? Slot er op of zo?

 8. Eerste pers wordt ermee bedoeld als het extra virgin is.
  Niet meteen nonsens roepen als je niet weet waar je het over hebt.

 9. Ik heb altijd erg veel tandsteen,en ieder half jaar laat ik dit verwijderen bij de tandarts. Het is dan echt heel erg nodig.Hele stukken haalt hij weg. Nu eet ik sinds een half jaar kokosolie op mijn brood en opeens viel me op dat ik bijna geen tandsteen meer heb.Tegen mijn man zei ik dat ik het raar vond dat ik bijna geen tandsteen meer had. Ik wist niet dat kokosolie helpt tegen bacteriën in de mond omdat ik dat nog niet had gelezen . Nu lees ik toevallig dit artikel en nu weet ik dat het in de kokosolie zit. Het is echt waar het helpt!Geweldig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *