4 Alternatieven voor een kunstgebit

Een kunstgebit is een veelvoorkomende oplossing voor mensen die tanden en kiezen missen. Echter, met de voortdurende ontwikkelingen in de tandheelkunde zijn er nu diverse alternatieven beschikbaar die een natuurlijker en comfortabeler resultaat bieden. In dit artikel zullen we vier van deze alternatieven bespreken.

#1 Kies voor implantaten 

Implantaten zijn een populaire keuze voor het vervangen van ontbrekende tanden, omdat ze een duurzame en natuurlijke oplossing bieden. Bij implantaten worden titanium schroeven in het kaakbot geplaatst, waarop vervolgens kronen of bruggen worden bevestigd. Voor mensen met ontbrekende tanden in de bovenkaak kunnen implantaten bovenkaak een goede oplossing zijn om de functionaliteit en esthetiek van het gebit te herstellen.

Voordelen van implantaten zijn onder andere het behoud van kaakbot, een natuurlijke uitstraling en een comfortabel gevoel bij het kauwen en spreken. Daarnaast zijn implantaten duurzamer dan een kunstgebit en kunnen ze een leven lang meegaan bij goed onderhoud.

Implantaten zijn echter niet voor iedereen geschikt en vereisen voldoende kaakbot voor een succesvolle plaatsing. Daarnaast is de behandeling vaak wat duurder dan andere alternatieven voor tandvervanging.

#2 Vervang missende tanden met tandbruggen

Een andere optie voor het vervangen van ontbrekende tanden zijn tandbruggen. Tandbruggen worden gebruikt om één of meerdere ontbrekende tanden te vervangen en worden op de aangrenzende tanden of implantaten bevestigd. Hierdoor wordt de lege ruimte opgevuld en wordt de functionaliteit van het gebit hersteld.

Tandbruggen bieden een goede balans tussen kosten en duurzaamheid, en kunnen een natuurlijke uitstraling geven aan het gebit. Het plaatsen van tandbruggen is echter een invasieve behandeling en kan de aangrenzende tanden verzwakken. Daarnaast is regelmatig onderhoud van de tandbrug nodig om de levensduur te optimaliseren.

#3 Partiële prothese

Een partiële prothese is een alternatief voor een kunstgebit voor mensen die slechts enkele tanden of kiezen missen. Een partiële prothese bestaat uit een metalen frame met kunsttanden die worden bevestigd aan de overgebleven tanden of kiezen. Hierdoor wordt de lege ruimte opgevuld en wordt de functionaliteit van het gebit hersteld.

Ze zijn echter minder duurzaam dan implantaten en tandbruggen en kunnen op den duur slijtage vertonen. Daarnaast kan het dragen van een partiële prothese wennen zijn en kan dit invloed hebben op het kauwvermogen.

#4 Tandimplantaten met All-on-4 techniek

De All-on-4 techniek is een geavanceerde methode voor het plaatsen van implantaten bij mensen die alle tanden in één kaak missen. Bij deze techniek worden vier implantaten in het kaakbot geplaatst, waarop een volledige gebitsprothese wordt bevestigd. Hierdoor kan in één behandeling een volledig nieuw gebit worden gecreëerd.

De All-on-4 techniek biedt diverse voordelen, waaronder een snelle en efficiënte behandeling, een natuurlijke uitstraling en een verbeterde kauwfunctie. Daarnaast is de All-on-4 techniek vaak goedkoper dan afzonderlijke implantaten voor elk ontbrekend tand. Echter, deze techniek vereist voldoende kaakbot voor een succesvolle plaatsing en regelmatig onderhoud van de gebitsprothese is noodzakelijk.