anti-aging tips voor je gebit

6 anti-aging tips voor je gebit

Laatst bijgewerkt:

Als je ouder wordt, is dat niet alleen te zien aan huid en haar. Ook je gebit kan je leeftijd verraden. Je gebit wordt donkerder van kleur en ook tandvleesproblemen komen vaker voor. Het is dus voor het mooi, maar ook voor je gezondheid van belang om je gebit goed te verzorgen. Zo voorkom je losse tanden of nog erger, een kunstgebit. Volg de anti-aging tips voor je gebit hieronder:


Waarom een goede mondhygiëne belangrijk is

Op oudere leeftijd is het risico tandvleesproblemen groter. Paradontitis of tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de vorm van tandplak op het gebit vastzetten. Op die plekken kan het tandvlees gaan ontsteken en die ontsteking kan zich verder uitbreiden tot het kaakbot. Ontstoken tandvlees valt in het begin vaak niet zo op. Je tandvlees kan wat rood en gezwollen zijn of bloeden bij het poetsen. Later kan je tandvlees zich terugtrekken. In een later stadium kunnen je tanden en kiezen los gaan zitten.

Wat kan je doen?

Poets ’s ochtends en ’s avonds grondig je tanden. Bezoek regelmatig de tandarts zodat deze beginnende parodontitis in de gaten kan houden. Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je gebit omdat dit het ontstaan van tandsteen en tandplak bevordert.

6 Anti-aging tips voor je gebit

#1 Ga verkleuring van je gebit tegen

Na verloop van tijd wordt je gebit donkerder van kleur. Dat is een normaal verschijnsel. Sommige oorzaken van die verkleuring komen van buitenaf. Bijvoorbeeld door het gebruik van koffie, thee, rode wijn, donker gekleurde fruitsappen en zelfs door lippenstift. Dat soort verkleuringen zijn hardnekkig en moeilijk weg te poetsen. De tandarts kan wel iets aan dit soort verkleuringen doen.

Andere oorzaken van verkleuringen komen van binnenuit. Bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica, door afsterven van tandzenuwen of als je veel fluoride geslikt hebt in je jeugd.

Wat kan je doen?

Aan verkleuring van binnenuit kan je zelf weinig doen. De tandarts kan hier vaak wel iets aan doen.


Op de verkleuring van buitenaf heb je zelf wel invloed. Voorkom te veel zuuraanvallen op je gebit door te vaak op een dag te eten en te drinken en vermijd koolzuurhoudende frisdranken. Hierdoor wordt je glazuur poreus waardoor kleurstoffen uit voeding je tanden sneller verkleuren.

Wacht een half uur met het poetsen van je tanden na het eten van iets zuurs. Waarom lees je hier.

Neem na het drinken van koffie, thee, wijn en andere gekleurde vloeistoffen een paar slokken water om je mond te spoelen. Probeer eens of je tanden witter worden door te spoelen met kokosolie.

#2 De juiste tandenborstel en poetstechniek

Als je ouder wordt, trekt het tandvlees zich steeds verder terug waardoor tandhalzen bloot komen te liggen. De poetstechniek die je als kind leert, de draaiende bewegingen over de tanden en kiezen en je tandvlees kunnen dat verergeren omdat je met die beweging de bacteriën verplaatst naar de rand van je tandvlees.

Wat kan je doen?

Doe je oude, harde tandenborstel weg en schaf een zachter exemplaar aan. Je kan ook een elektrische tandenborstel nemen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een poetsdruksensor en geven aan als je te hard poetst. Poets met zachte druk waarbij je de tandenborstel in een hoek van 45 graden scheef op je tandvlees zet en maak kleine bewegingen heen en weer.

#3 Voorkom een droge mond

Als je ouder wordt, neemt de speekselproductie vaak wat af. Voldoende speeksel is belangrijk omdat het beschermt tegen tandbederf en tanderosie tegengaat. Bij een droge mond hebben bacteriën meer kans om zich in de mond en gebit te vermenigvuldigen. Een droge mond kan ook het gevolg zijn van bepaald medicijngebruik.

Wat kan je doen?

Kauwgum is misschien minder populair bij 50-plussers dan bij jongeren. Toch is dit één van de goede tips voor je gebit. Het heeft een aantal voordelen om regelmatig kauwgom te kauwen. Ten eerste zorgt kauwen en kauwgom ervoor dat er voldoende speeksel geproduceerd wordt en dat voorkomt dat je mond te droog wordt. Drink voldoende en neem af en toe een kauwgom. Bacteriën worden hierdoor weggespoeld en zuuraanvallen worden erdoor geneutraliseerd. Roken, te veel koffie en alcohol kunnen ook voor een droge mond zorgen.

#4 Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld calcium en vitamine D, zorgen er op den duur voor dat je botten, maar ook je gebit, broos worden.

Wat kan je doen?

Eet gevarieerd en zorg voor voeding met voldoende vitamines en mineralen. Aanbevolen wordt om vitamine D als supplement te nemen als je boven de 50 bent.

#5 Blijf kauwen

Laat je niet verleiden om te veel en te vaak voor zacht voedsel te kiezen waarop nauwelijks gekauwd hoeft te worden.

Wat kan je doen?

Een goede tip voor je gebit is daarom om regelmatig voor voeding te kiezen waarop flink gekauwd moet worden zoals rauwe groenten en fruit, noten en stevig brood met korsten. Dit bevordert ook de speekselvloed waardoor zuren en bacteriën en zuur geneutraliseerd worden.

#6 Beperk de zuuraanvallen

Na het eten of drinken van producten waar suiker in zit of natuurlijke suikers zoals in fruit en wijn, wordt de suiker in je mond omgezet in zuur en die zuren vormen een aanslag op je tandglazuur.

Wat kan je doen?

Probeer het aantal maaltijden en tussendoortjes te beperken. Drie maaltijden en drie tussendoortjes zou ideaal zijn. Water en thee (zonder suiker) zijn geen probleem, maar ook koffie en vruchtensappen zorgen voor een zuuraanval op je gebit.