oesters

Oesters

Voor de één een lekkernij, voor de ander een gruwel. Oesters je houdt er wel van, of je houdt er niet van. Hoe het ook zij, oesters spreken al eeuwen tot de verbeelding en ze worden in alle soorten, maten en op vele wijzen geconsumeerd.

Klassiek is de rauwe oester in combinatie met een partje citroen. Frankrijk staat er om bekend, hier wordt op 17.000 hectare zeegrond, per jaar ongeveer 144.000 ton aan oesters geoogst, dit gelijk staat aan ± 3 miljard oesters, waarvan ongeveer 10% uit Zuid-Bretagne komt. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 28.000 ton aan oesters aangevoerd, waarvan meer dan 90% bestaat uit de Creuse oester.

oesters met citroenMeer oesterweetjes

Er zijn 2 soorten oesters in Europa, de platte oester en de creuse. De platte oester wordt ook wel Zeeuwse platte en de creuse ook wel bolle of wilde oester. Er bestaan twee methodes om oesters te classificeren naar grootte. Voor de creuse loopt dit op –van klein naar groot- van 5 tot en met 0. De groottes 5 tot en met 3 genieten de voorkeur om rauw te consumeren. 2,1 en 0 worden vanwege de grootte vaak gebruikt om mee te koken. De platte oester wordt geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter. Ben je in Frankrijk dan moet je echter even opletten, want daar tellen ze bij de platte oesters net andersom: dus hoe meer nullen, des te kleiner.


Hoe maak je een oester open

  1. Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit.
  2. Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.
  3. Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.
  4. Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg. Moeite met opensteken? Is het opensteken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. je kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘open gestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.

Oesterfeestje

Geen zin om zelf de oesters open te maken? Sinds kort kun je bij de oestercompagnie ook heuse oestermannen inhuren. Deze komen voorzien van een witte schort, een oestermes en zinken emmers gevuld met oesters bij je thuis oesters open maken. Je kunt daarbij eventueel gebruik maken van de oesterauto. Deze Peugeot 404, bevat een inpandige oesterbar en doet het geweldig op ieder feestje.

Meer weten? Kijk op www.schelpdieren.nl www.zeeuwseoesters.nl www.oestercompagnie.nl