zichtbare gezwollen aders

Zichtbare aders op je handen

Zichtbare aders ontsieren je handen. Hoe komt het en wat kan je er aan doen?

Zichtbare aders zijn over het algemeen onschuldig maar wel storend. Het is iets dat bij ouder worden hoort. Maar rimpels in je gezicht zie je zelf alleen als je in de spiegel kijkt, de aders op je handen zie je iedere keer als je iets met je handen doet. Waarschijnlijk dat dat de reden is waarom vooral veel vrouwen zich eraan storen.

Oorzaken van zichtbare aders op je handen

Je huid wordt slapper

Dat je aders op je handen steeds duidelijker en zichtbaarder worden, is een volkomen normaal verschijnsel.  Als je ouder wordt, wordt je huid dunner en minder elastisch en spant zich daardoor minder goed over de aderen heen. Omdat je huid dunner wordt, zie je ook de blauwige kleur van de aders beter. Oudersdomsvlekjes op je handen kan je nog enigszins voorkomen door uit de zon te blijven of een crème met UV-filter te gebruiken, maar om te voorkomen dat aders zichtbaar worden, kun je weinig doen.

Je aderwanden verslappen

Niet alleen de huid wordt minder elastisch, ook de wanden van de aders verslappen. Hierdoor kunnen de aders bobbeliger en onregelmatiger worden. De één heeft er eerder en meer last van dan de ander. Zo hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Oorzaken zijn:


– erfelijkheid en een aanleg tot spataderen
– vrouwelijke hormonen
– anticonceptiepil
– ouder worden

Inspanning

Tijdens sport en inspanning hebben je spieren meer zuurstof nodig en neemt de bloedtoevoer en bloeddruk in je aderen toe. De aders zwellen daardoor op en worden meer zichtbaar. Na de inspanning neemt die zwelling weer af. Maar als je regelmatig zware inspanning verricht dan kunnen je aders wel opgezwollen blijven en uiteindelijk permanent opgezwollen blijven.

Hitte

Als het warm is, dan is het normaal dat je bloedvaten verwijden en dat aders opzwellen. Als de temperaturen weer dalen zullen de aders weer hun normale dikte aannemen.


Ziekte

In zeldzame gevallen kunnen opgezwollen aders ook door hart- en vaatziekten veroorzaakt worden.

Wat kan je er tegen doen?

Als je eenmaal zichtbare aders hebt, dan is dat niet te camoufleren. Voorkomen of laten behandelen zijn de enige opties om er iets tegen te doen.

Veroudering van de huid tegengaan

Je kan goed voor de huid van je handen zorgen en ze beschermen tegen UV-stralen en andere stoffen die de handen uitdrogen en de huid verouderen. Maar als de aders eenmaal blijvend zichtbaar worden, dan is er door je zelf weinig meer aan te doen.

Sclerotherapie

Deze behandeling wordt ook bij spataderen in de benen toegepast, maar kan ook gebruikt worden om aders op handen te verminderen. Het is geen grote ingreep. Er wordt een zoutoplossing in de aders van de hand gespoten waarna de aders verharden en verdwijnen. Na de behandeling moet je een paar weken speciale handschoenen dragen. Er is geen verdoving voor nodig. Het is ook geen dure behandeling.

Lipofilling

Bij deze behandeling wordt er ergens anders in het lichaam vet weggehaald en geïnjecteerd in de handen. Dit vult de handen op zodat aders en pezen minder zichtbaar worden. Dit is een geen blijvende oplossing, na een paar jaar moet de behandeling herhaald worden.

Deze behandelingen worden uitgevoerd door huidartsen of cosmetisch artsen. Omdat er bij deze ingrepen geen sprake is van medische noodzaak, zijn het wel behandelingen die je zelf moet betalen.