huismiddeltjes pigmentvlekken

Huismiddeltjes tegen pigmentvlekken

Er bestaan veel crèmes en zalfjes voor pigmentvlekken, je weet wel, die bruine vlekjes op je huid.

Maar je net zo goed eens de gewone huismiddeltjes tegen pigmentvlekken proberen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Rimpels zijn niet het enige kenmerk van een ouder wordende huid. Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd, kunnen net zo goed je leeftijd verraden. Het zijn die bruine vlekjes op de huid die ontstaan door een concentratie van pigment. Meestal krijg je er pas last van na je veertigste, hoewel jonger ook kan, afhankelijk van je zongedrag en aanleg.


Pigmentvlekken zijn opgehoopt pigment

Voorkomen is beter

Pigmentvlekken komen het meeste voor op delen van je lichaam die het meeste zon zien. Je gezicht, je handen, je onderbenen en je hals en borst. Deze pigmentvlekjes zijn te voorkomen door je goed te beschermen tegen UV-stralen van de zon met een anti-zonnebrandcrème met een hoge SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 30. En niet alleen als de zon schijnt, maar iedere dag.

Behandeling van pigmentvlekken

Als je de vlekjes eenmaal hebt, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.


  • Crèmes – Bij de drogist en apotheek zijn producten te koop met als doel om je huid te bleken. Dit helpt bij oppervlakkige pigmentvlekken
  • Peeling – Bij een peeling wordt het bovenste laagje van de huid verwijderd. Dit kan chemisch of mechanisch gebeuren. Deze behandeling kan je uit laten voeren bij beautyklinieken.
  • Laser – Met een laserbehandeling kunnen pigmentvlekken zo goed als helemaal verdwijnen.
  • Natuurlijke middeltjes – zie hieronder

Natuurlijke middeltjes tegen pigmentvlekken

Naast de vele commerciële middeltjes en behandelingen kan je ook gewone huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes gebruiken. Of ze helpen is afhankelijk van hoe groot, diep en hoe lang de vlekjes er al zitten. Maar, baat het niet dan schaadt het niet moet je maar denken.

Waarom helpt het?

De reden dat deze middeltjes kunnen helpen is het zuur of fruitzuur dat ze bevatten. Dat zuur werkt als een peeling en lost als het ware de toplaag van de huid op zodat deze vernieuwd wordt.

Komkommer

komkommer tegen levervlekken

Gebruik plakjes komkommer of komkommersap om op de pigmentvlekken te leggen of smeren. Komkommer heeft blekende eigenschappen.

Citroensap

ouderdomsvlekken behandelen met citroensap

Pers een citroen uit en breng het één of twee keer per dag op de vlekken aan. Laat een half uurtje intrekken en spoel het daarna af. Je kunt wat honing toevoegen aan het citroensap. Citroensap droogt je huid een beetje uit en honing hydrateert. Je moet dit een aantal weken doen voor je resultaat ziet.

Ui en appelazijn

ui met appelazijn tegen pigment vlekken op de huid

Blend een ui fijn tot pulp. Doe de pulp in een katoenen doek of zeef en duw het sap er uit. Meng het sap met appelazijn en breng het aan op de donkere plekjes.

Olijfolie en azijn

olie azijn

Meng wat olijfolie en zijn en dep hiermee de plekjes. Laat een half uur intrekken en spoel het daarna af met lauwwarm water.

Knoflook

pigmentvlekjes bleken met knoflook

Snij een knoflookteen door midden en wrijf de binnenkant over de pigmentvlekjes. Als je dat regelmatig doet zou je goede resultaten moeten zien. Of het ook lekker ruikt, weet ik niet.

Paardenbloemenmelk

paardenbloemenmelk als middel tegen pigmentvlekken

Je weet wel, dat witte sap dat zich in de holle stengel van de paardenbloem bevindt. Gelukkig kun je het in een flesje kopen. Je kunt het twee keer per dag op de vlekjes aanbrengen.

Karnemelk en tomatensap

karnemelk en tomatensap kan opgehoopt pigment verbleken

Meng karnemelk en tomatensap en breng het aan op de vlekken.

Tip: Ook yoghurt, aloë vera en plakjes aardappel kunnen helpen.