Hoe verandert je huid als je ouder wordt?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en beschermt je lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf

Je huid beschermt je lichaam bijvoorbeeld tegen temperatuurverschillen, zonnestralen, bacteriën.

Je huid heeft heel wat te verduren en moet zichzelf ook constant genezen van kleine beschadigingen als krasjes en sneetjes.  Geen wonder dat je dat, na al die jaren als je ouder wordt,  kan zien aan je huid.

Hoe verandert je huid als je ouder wordt ?

Behalve de externe factoren waar je huid mee te maken krijgt, is er ook nog de veroudering van binnenuit.  Erfelijkheid en verouderingsprocessen in je lichaam spelen daarbij een rol. Je eigen gedrag heeft daarbij natuurlijk ook invloed, of je rookt, je beschermt tegen de zon, wat je eet en of je veel beweegt. Maar hoe goed je ook voor je huid en je gezondheid zorgt. Al die processen hebben op den duur zichtbare gevolgen voor je huid.


1. Je huid wordt droger

Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal talgklieren in de huid af. Je huid produceert minder talg en hierdoor wordt het beschermlaagje dat je huid beschermt tegen uitdrogen dunner. Je huid droogt daardoor makkelijker uit.

Wat kan je doen?

 • Gebruik vaker goede, verzorgende, niet irriterende producten die je huid hydrateren. Zeker na een bad of douche.
 • Voorkom lang baden en/of douchen met heet water. Heet water droogt de huid nog meer uit omdat het het beschermende laagje van je huid oplost.
 • Gebruik regelmatig een huidolie zoals arganolie, amandelolie of kokosolie. Dit zijn natuurlijke producten je helpen uitdroging tegen te gaan.

2. Je huid wordt dunner

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner. Aderen worden zichtbaarder en de huid lijkt meer doorzichtig te worden. De oorzaak daarvan is dat de vetlaag onder je lederhuid dunner wordt. Je celdeling wordt steeds langzamer waardoor de huid zich minder snel vernieuwd is een andere oorzaak.

Wat kan je doen?

 • Vermijd blootstelling aan de zon omdat dit de zorgt voor afbraak van collageen en elastine.
 • Bescherm je  dagelijks tegen de stralen van de zon met een product met minstens SPF 15.

3. Je huid wordt slapper

Dat je huid slapper wordt en gaat hangen komt doordat hoeveelheden collageen en elastine afnemen en bij vrouwen na de overgang omdat er minder van het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. Dat in combinatie met het hierboven genoemde dunner worden van de huid, zorgt ervoor dat de zwaartekracht meer grip op je huid krijgt en gaat hangen.

Je levensstijl heeft hier ook mee te maken. Ben je vaak aangekomen en afgevallen, rook je, hou je van zonnen, eet je ongezond? Dan is de kans dat je er meer last van hebt groter.


Wat kan je doen?

Op het moment dat het je gaat opvallen en je wilt er iets aan doen, dan ben je eigenlijk te laat. Met een goede huidverzorging van jongs af aan, kun je je huid het beste stevig en in goede conditie houden.

 • Gezichtsyoga of gezichtsoefeningen kunnen helpen de spieren te versterken waardoor de huid strakker lijkt.
 • De collageen productie van je huid stimuleren.

4. Je huid wordt minder egaal van kleur

Je huid krijgt last van ophopingen van pigment ook wel pigmentvlekken of ouderdomsvlekken genoemd. Belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de UV-stalen van de zon, de luchtvervuiling en hormonale veranderingen.

Wat kan je doen?

 • Jezelf beschermen tegen de zon, uit de zon blijven en onder de zonnebank vandaan blijven en een dagcrème met een goede Sun Protection Factor (SPF) gebruiken.
 • Je huid goed reinigen en regelmatig exfoliëren ofwel dode huidcellen verwijderen door een scrub of masker.

5. Je huid krijgt rimpels

Zo ongeveer vanaf je 30ste kunnen er rimpels ontstaan. Eerst op plaatsen waar je veel beweegt, zoals rond de ogen of tussen je ogen en voorhoofd  door het fronsen. Naarmate je ouder wordt, worden die rimpels dieper  en ontstaan ze op steeds meer plaatsen.

Wat kan je doen?

 • Nogmaals, bescherming tegen de stralen van de zon.
 • Een goede huidverzorging die de huid voedt en vocht inbrengt, aangepast aan de leeftijd.
 • Beperk het gebruik van suiker en producten met snelle koolhydraten als wit brood, witte pasta enz.
 • Een gezonde levensstijl, gezonde voeding en voldoende beweging.

bronnen: medicineplus.gov, healthline