Slappe huid steviger maken, kan dat?

Oorzaken slappe huidOplossingen

Dat je huid minder strak wordt, uitzakt en slapper wordt is een feit. Het hoort bij de natuurlijke veroudering van de huid.

De vraag is: kan je een slappe huid strakker en steviger maken, en zo ja hoe je dat doet.


Oorzaken dat je huid slapper wordt

Voor je iets tegen een slappe huid wilt doen, is het handig om de belangrijkste oorzaken te weten.

1. Het collageen neemt af

Je huid wordt minder elastisch omdat de collageenproductie in de huid afneemt. Collageen zorgt voor veerkracht en elasticiteit van de huid. Vanaf je 30ste maakt je huid steeds minder collageen aan en wordt je huid minder elastisch.

2. Spieren worden slapper

De spieren in je gezicht worden slapper en de spiermassa neemt af. Als er minder spiermassa is, hou je als het ware huid over. Die toch al minder elastische huid zakt dan eerder naar beneden.


3. UV-stralen

De UV-stralen van de zon kunnen de cellen van je huid beschadigen en daardoor het natuurlijke verouderingsproces van de huid versnellen. Al de stralen die je al zonnebadend absorbeerde, hebben ook voor de afbraak van collageen en elastine gezorgd.

4. Te snel en te veel afvallen

Als je te snel te veel gewicht verliest, neemt de vetlaag onder je huid af. Als dat te snel gaat dan kan je huid dat niet bijbenen. Hoe ouder je bent hoe moeilijker het zal zijn om weer een strakke huid te krijgen. Maar ook als je door een gezond dieet en veel beweging bent afgevallen kan de hoeveelheid huid die je overhoudt ook nog wel eens tegenvallen.

5. Stress

Uit onderzoek blijkt dat stress het collageen in de huid vermindert. En juist collageen zorgt voor een elastische huid en gaat verslappen tegen.

6. Roken

Om het toch nog maar eens te noemen. Roken droogt je huid uit en versnelt het ouder worden van de huid.

Wat kan je doen om het verslappen van je huid tegen te gaan?

Wat kan je zelf doen en laten doen om een slappe huid te voorkomen of weer strak te maken?

1. Gezonde levensstijl

Gezonde en gevarieerde voeding, regelmatig bewegen, voldoende slapen en weinig stress zorgen ervoor dat de huid zo lang mogelijk gezond en strak blijft.

2. Vochtinbrengende crème

Als je net ontdekt dat je huid wat slapper begint te worden dan is vocht inbrengen een eerste stap. Kies een vochtinbrengende crème die ingrediënten als vitamine C, vitamine A, alfahydroxyzuur (AHA), betahydroxyzuur (BHA) of glycolzuur bevat. Voldoende vocht laat je huid als het ware een beetje opzwellen waardoor deze er voller en strakker uitziet.

3. Voldoende vitamines

Een gezond voedingspatroon, rijk aan anti-oxidanten in de vorm van vitamines, mineralen en sporenelementen, helpt je huid letterlijk in vorm te houden.

4. Gezichtsyoga of gezichtsoefeningen

Gezichtsyoga kan je helpen om je spieren te trainen zodat de spiermassa niet afneemt.

5. Collageen in je huid stimuleren

Een verslapte huid wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan collageen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om het collageen in je huid te stimuleren.

6. Laserbehandelingen

Ben je niet tevreden met de huis-, tuin en keukenoplossingen, dan kun je het ook nog hogerop zoeken. Beautyklinieken bieden verschillende laserbehandelingen aan.

Er zijn laserbehandelingen die met hitte en radiogolven de huid stimuleren om extra collageen aan te maken. Is de huid al te veel verslapt dan is CO2 Laser Resurfacing een mogelijkheid. Bij de laatste techniek wordt de huid behandeld met infrarood stralen. Hierdoor verdampt het toplaagje van de huid als het ware. De huid wordt rood en gaat vervellen en het duurt wel een dag of vijf voor je huid weer hersteld is. Maar ja, wie mooi wil zijn….

7. Fillers

Je kunt ook het verloren collageen en de massa in de huid vervangen door het laten inspuiten van bijvoorbeeld collageen, hyaluronzuur, vetcellen of andere fillers.

8. Overtollige huid laten verwijderen

Zijn alle bovenstaande oplossingen nog niet voldoende om je een strakke huid te geven? Dan is plastische chirurgie waar bij je overtollige huid operatief laat verwijderen, nog een mogelijkheid.  De huid rond je ogen om wallen te verminderen, een facelift, een halslift, wapperende armen, de slappe huid van je buik, billen of borsten laten liften, het kan allemaal als je wilt. Maar het hoeft natuurlijk niet ;).

Deze dame is 57 jaar oud en doet al 10 jaar gezichtsyoga. In acht minuten laat ze zien welke oefeningen je kan doen voor tegen een slappe huid.


  1. “Als je te snel te veel gewicht verliest, neemt de vetlaag onder je huid af. Als dat te snel gaat dan kan je huid dat niet bijbenen.”

    Is dit nog op een mogelijke manier te herstellen? Ik ben 26 jaar en ben in een paar maanden te snel en te veel afgevallen, hierdoor heb ik een ingevallen gezicht gekregen (ik ben ondertussen alweer genoeg aangekomen maar mijn gezicht blijft ingevallen). Het klinkt heel logisch dat je huid dit niet kan bijbenen, wat zijn hiervan de consequenties? En zijn deze nog herstelbaar?

    1. Hi, omdat je nog zo jong bent, is de kans groot dat de huid zich nog wel zelf herstelt. Gezichtsoefeningen of yoga-oefeningen voor het gezicht kunnen ook wel helpen, vooral omdat ze de spieren onder de huid trainen. Sommige laser behandelingen kunnen een slappe huid verstevigen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

  2. “Als je te snel te veel gewicht verliest, neemt de vetlaag onder je huid af. Als dat te snel gaat dan kan je huid dat niet bijbenen.”

    Is dit nog op een mogelijke manier te herstellen? Ik ben 39 jaar (wordt 40 in december)en ben ook te snel en te veel afgevallen, hierdoor heb ik een ingevallen gezicht gekregen, en een hangende plooi ter hoogte van de overgang van mijn nek naar mijn kin … Ik heb wel veel gedronken (2l per dag, extra omega-3 en vitaminen genomen). Komt dit van zelf goed?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *