collageen stimuleren

Zelf het collageen in je huid stimuleren?

Collageen is een eiwit dat van nature in grote hoeveelheden in je lichaam voorkomt.

Onder andere je huid, botten, kraakbeen en gebit bestaan voor een groot deel uit collageen. Je kunt collageen zien als lijm die de boel bij elkaar houdt. De naam collageen komt ook af van het griekse ‘kolla’ wat lijm betekent.

Collageen geeft stevigheid aan je huid en zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft. Daarom is collageen een belangrijke stof in het tegengaan van veroudering. Als de hoeveelheid collageen in je huid afneemt, wordt je huid slapper en minder elastisch en krijg je op den duur rimpels.

Minder collageen als je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt, neemt die hoeveelheid collageen in je lichaam af. Dat wordt zichtbaar als je huid slapper en minder soepel wordt. Maar ook de hoeveelheid collageen in het kraakbeen neemt af waardoor gewrichten minder soepel worden.

Voeding om collageen op peil te houden

Collageen begint in je lichaam als pro-collageen. Dat maakt je lichaam aan door de combinatie van twee aminozuren, glycine en proline. Een proces waarbij je lichaam vitamine C nodig heeft.

Om te zorgen dat je lichaam voldoende collageen kan aanmaken heeft je lichaam behoefte aan een paar voedingsstoffen:

*Glycine

dit aminozuur vind je in eiwitrijke voeding als bonen, vis, vlees en kaas. Het komt ook in ruime hoeveelheden voor in gelatine en in bouillon getrokken van vlees met bot.

aardb

*Proline

Dit aminozuur vind je in eiwitten, zuivelproducten, kool, asperges en paddestoelen.

*Vitamine C

Dit krijg je binnen door citrusvruchten, aardbeien, rode paprika en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.

*Koper 

Dit mineraal vind je terug in bijvoorbeeld sesamzaad, cacaopoeder, cashew noten, linzen en orgaanvlees.

Hierdoor gaat je collageen achteruit

Er zijn ook een paar dingen die je beter kan laten om te zorgen dat de hoeveelheid collageen niet afneemt.

Suiker en geraffineerde koolhydraten

Dat te veel suiker en geraffineerde koolhydraten ongezond zijn en leiden tot overgewicht en ziekten is algemeen bekend. Suiker en geraffineerde koolhydraten zorgen ook voor een proces van glycatie. Door het gebruik van suiker of snelle koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel snel. De suiker in de bloedstroom hecht zich aan eiwitmoleculen in het bloed waardoor weefsel minder soepel wordt. De huid wordt minder elastisch en rimpels ontwikkelen zich.

Roken

Door roken neemt de productie van collageen in het lichaam af.

Te veel zon

UV stralen zijn één van de belangrijkste oorzaken van veroudering van de huid. Door de UV-stralen neemt de collageen productie af.

gelatine
Collageen als supplement

Collageen komt van nature voor in je lichaam maar heeft daar wel voldoende bouwstoffen voor nodig. Die krijg je binnen door voldoende juiste voeding zoals hierboven genoemd.  Maar er zijn andere manieren om je collageen op peil te houden: met supplementen. Collageen supplementen zijn er in de vorm van pillen en poeders.

Werkt een collageen supplement?

Onderzoek heeft aangetoond dat collageen supplementen rimpels kunnen verminderen.

*Collageen in crèmes

Aan veel crèmes is collageen toegevoegd. Dat lijkt logisch, maar collageen is niet in staat om in de huid te dringen. Beter is te kiezen voor crèmes die de collageen productie stimuleren. Ingrediënten als retinol A en hyaluronzuur lijken dit te doen. Uitwendig kan de collageen productie ook gestimuleerd worden door hitte of laserbehandeling.

*Collageen in pillen of poeder

Vroeger kregen mensen waarschijnlijk meer collageen binnen door hun voeding. Vaak werd soep nog getrokken van botten en gelatine werd ook vaker in de keuken gebruikt. Nu is dat minder en kan het nuttig zijn collageen aan te vullen.

Het supplement collageen is in twee vormen verkrijgbaar: collageen peptiden en collageen proteïnen.

*Collageen peptide

Collageen peptiden zijn de gehydrolyseerde vorm van collageen. Hierbij gaat het om van dierlijke oorsprong afkomstige collageen dat een chemische reactie heeft ondergaan waardoor het is afgebroken in aminozuren en peptiden. Deze vorm van collageen is makkelijker op te nemen door het lichaam en is ook makkelijk als poeder toe te voegen aan koude of warme vloeistoffen zonder dat er gelvorming plaatsvindt.

*Collageen proteïne

Dit is de pure vorm van collageen. Het is hetzelfde als gelatinepoeder. Je kunt er ook gelatinepudding van maken, gelsnoepjes of marshmallows.

Conclusie

  • Voldoende bouwstoffen zijn nodig om collageen aan te maken en je huid soepel en elastisch te houden.
  • Zorg daarom voor de goede voeding en/of supplementen.
  • Collageen is ook nodig om de gewrichten soepel te houden.
  • Collageen kan niet door de huid heen dringen, dus crèmes om collageen aan de huid toe te voegen, werken niet.
  • Je kunt de productie van collageen in de huid ook uitwendig stimuleren door hitte of laserstralen.