collageen stimuleren

Zelf collageen in je huid stimuleren?

Collageen geeft stevigheid aan je huid en zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft. Daarom is collageen een belangrijke stof bij het tegengaan van veroudering. Als de hoeveelheid collageen in je huid afneemt, wordt je huid slapper en minder elastisch en krijg je op den duur rimpels. Hoe kan je zelf collageen in je huid stimuleren?

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in grote hoeveelheden in je lichaam voorkomt.

Onder andere je huid, botten, kraakbeen en gebit bestaan voor een groot deel uit collageen. Je kunt collageen zien als lijm die de boel bij elkaar houdt. De naam collageen komt ook af van het griekse ‘kolla’ wat lijm betekent.


Minder collageen als je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt, neemt die hoeveelheid collageen in je lichaam af. Dat wordt zichtbaar als je huid slapper en minder soepel en stevig wordt. Maar ook de hoeveelheid collageen in het kraakbeen neemt af waardoor gewrichten minder soepel worden.

Voeding om collageen op peil te houden

Om te zorgen dat je lichaam voldoende collageen kan aanmaken heeft je lichaam behoefte aan een paar voedingsstoffen, aminozuren, vitamines en mineralen:

aardb
 • Glycine
  Dit aminozuur vind je in eiwitrijke voeding als bonen, vis, vlees en kaas. Het komt ook in ruime hoeveelheden voor in gelatine en in bouillon getrokken van vlees met bot.
 • Proline
  Dit aminozuur vind je in eiwitten, zuivelproducten, kool, asperges en paddestoelen.
 • Vitamine C
  Deze vitamine krijg je binnen door citrusvruchten, aardbeien, rode paprika en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.
 • Koper
  Dit mineraal vind je terug in bijvoorbeeld sesamzaad, cacaopoeder, cashew noten, linzen en orgaanvlees.

Hierdoor gaat je collageen achteruit

Ouder worden kan je niet tegengaan maar er zijn ook een paar dingen die je beter kan laten om te zorgen dat de hoeveelheid collageen niet afneemt.


 • Suiker en geraffineerde koolhydraten
  Dat te veel suiker en geraffineerde koolhydraten ongezond zijn en leiden tot overgewicht en ziekten is algemeen bekend. Suiker en geraffineerde koolhydraten zorgen ook voor een proces van glycatie. Door het gebruik van suiker of snelle koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel snel. De suiker in de bloedstroom hecht zich aan eiwitmoleculen in het bloed waardoor weefsel minder soepel wordt. De huid wordt minder elastisch en rimpels ontwikkelen zich.
 • Roken
  Door roken neemt de productie van collageen in het lichaam af.
 • Te veel zon
  UV stralen zijn één van de belangrijkste oorzaken van veroudering van de huid. Door de UV-stralen neemt de collageen productie af.

Collageen supplement in pillen en poeders

Vroeger kregen mensen waarschijnlijk meer collageen binnen door hun voeding. Vaak werd soep nog getrokken van botten en gelatine werd ook vaker in de keuken gebruikt. Nu is dat minder en kan het nuttig zijn collageen aan te vullen.

Voor het aanvullen van je collageen kan je kiezen voor poeder, capsules gevuld met vloeibare collageen of voeding verrijkt met collageen. Het poeder kan je toevoegen aan smoothies, dranken of yoghurt bijvoorbeeld en is bijna smaakloos.

Er zijn verschillende vormen van collageen in supplementen. De meest voorkomende is gehydrolyseerd collageen, ook wel collageen peptide genoemd. Hierbij is het collageen afgebroken in aminozuren zodat het goed door het lichaam kan worden opgenomen. Voor het opnemen van collageen is onder andere vitamine C nodig.

Collageen is meestal van dierlijke oorsprong (rund, kip, vis) hoewel tegenwoordig ook wel vegan collageen verkrijgbaar is. Deze bevatten geen collageen maar zouden de collageen aanmaak stimuleren. Hiervoor is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Collageen in crèmes

Aan veel crèmes is collageen toegevoegd. Dat lijkt logisch, maar collageen is niet in staat om in de huid te dringen. Beter is te kiezen voor crèmes die de collageen productie stimuleren. Ingrediënten als retinol A en hyaluronzuur lijken dit te doen. Uitwendig kan de collageen productie ook gestimuleerd worden door bindweefselmassage, hitte- of laserbehandeling.

Collageen in injecties

Collageen wordt ook toegediend in injecties om fijne rimpels en lijntjes te verminderen. Het effect is tijdelijk en blijft 3-6 maanden zichtbaar.

Helpen collageen supplementen echt?

Er is nog weinig onderzoek bij mensen gedaan naar het effect van collageen supplementen op de huid. Een klein aantal wetenschappelijke onderzoeken laten positieve resultaten zien, zoals dit onderzoek. Sommige onderzoeken blijken niet helemaal objectief omdat ze gesponsord worden door belanghebbende bedrijven. Meer onderzoek is dus nodig. (bron)

Conclusie

 • Voldoende bouwstoffen zijn nodig om collageen aan te maken en je huid soepel en elastisch te houden.
 • Zorg daarom voor de goede voeding en/of supplementen.
 • Collageen is ook nodig om de gewrichten soepel te houden.
 • Collageen kan niet door de huid heen dringen, dus crèmes om collageen aan de huid toe te voegen, werken niet.
 • Je kunt de productie van collageen in de huid ook uitwendig stimuleren door hitte of laserstralen.