Tegen rimpels, wat helpt echt?

Er worden zoveel anti-rimpelcrèmes aangeboden dat je soms van de bomen het bos niet meer kan zien. Veel crèmes beloven zo veel meer dan ze in werkelijkheid doen. Dus, wat helpt nu wel tegen rimpels en wat niet?

Eens een rimpel, blijft een rimpel

Om maar eens met het slechte nieuws te beginnen. Als je eenmaal een rimpel ziet, dan zal die niet meer helemaal weggaan, welke crème of middel je ook gebruikt. Ze zullen hoogstens minder diep worden. Wil  je rimpels echt helemaal laten verdwijnen zul je je toevlucht tot botox, fillers of plastische chirurgie moeten zoeken. Wel kunnen anti-rimpel crèmes je rimpels minder diep laten lijken.

Wat helpt echt tegen rimpels?

Als je een crème zoekt die echt helpt tegen rimpels, kunnen deze ingrediënten helpen:


Vitamine A-zuur of retinol

Vitamine A-zuur of tretenoïde geven je huid als het ware een chemische peeling waardoor het toplaagje van je huid oplost. Het stimuleert de celdeling en de doorbloeding en werkt ook tegen pigmentvlekken. Je huid lijkt er gladder en strakker door. Vitamine A-zuur helpt, behalve tegen rimpels, ook bij acné en bij grove poriën. Omdat Vitamine A-zuur in een te sterke concentratie de huid ook kan irriteren, is het in principe alleen verkrijgbaar op recept verkrijgbaar. Je moet met een hele lage concentratie beginnen om de huid te laten wennen b.v. 0,01% en als dat goed gaat kun je het langzaam opbouwen naar 0,025% en dan 0.05%. Je kan het b.v. eerst ’s avonds om de dag aanbrengen. In het begin kan je huid rood worden en vervellen, maar dat is alleen de eerste weken. Wil je je huisarts er niet mee lastig vallen dan kun je het ook op internet kopen.

Retinol is de milde vorm van vitamine A-zuur en is het werkzaam bestanddeel van veel cosmetische producten, maar is een stuk minder effectief  tegen rimpels dan vitamine-A zuur crème.

Alfahydroxyzuren

Alfahydroxyzuren of (AHA’s)  zijn natuurlijke zuren zoals fruitzuur, melkzuur  en glycolzuur (uit suikerriet) die de toplaag van de huid week maken en dode huidcellen losweken, waardoor ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Hierdoor lijken rimpels en fijne lijntjes minder. AHA’s worden veel aan anti-rimpel crèmes toegevoegd. De werkzaamheid hangt wel af van de concentratie en bij een hogere concentratie is de kans op irritatie weer hoger.

Betahydroxyzuren


Betahydroxyzuren (zoals b.v. salicylzuur) hebben eenzelfde soort werking als alfahydroxyzuren. Ze drogen de huid alleen meer uit en zijn daarom meer geschikt voor de wat vettere huid. Als je huid ouder wordt, heeft die toch al de neiging droger te worden. Ook al is betahydroxyzuur wel effectief, het is minder geschikt voor de ouder wordende huid.

Co-enzym Q10

Uit onderzoek  is gebleken dat na zes weken gebruik van een crème met CoQ10 de huid 26% minder ruw en droog was, 37% beter gehydrateerd en een afname van rimpels en lijntjes van 29% te zien was. Verder gaf het een verbetering van de zonbeschadigde huid van 33%.

Vitamine C

Behalve vitamine C in je voeding, wordt vitamine C ook toegevoegd aan een gezichtscrèmes. Vitamine C helpt tegen rimpels.  Een nadeel is alleen dat de kwaliteit snel achteruit gaat onder invloed van lucht en licht. Bij de nieuwste crèmes beweren de producenten dat probleem te hebben oplost, zodat de vitamine C ook nadat het met licht en lucht in aanraking is gekomen, werkzaam blijft.

Niacinamide

Niacinamide is een variant van Niacine of vitamine B3. Niacinamide zorgt er voor dat de huid minder snel vocht verliest, het maakt de huid gladder en fijne lijntjes minder diep. Het werkt ook licht ontstekingsremmend waardoor het ook wordt toegepast in crèmes tegen acné.   Veel van bovenstaande ingrediënten worden ook gecombineerd in anti-aging crèmes of anti-rimpelcrèmes (behalve vitamine A-zuur). Het is vaak een kwestie van goed de etiketten lezen en zoeken naar een crème die bij je huid past en het beste resultaat geeft. Het is in ieder geval niet nodig om de duurste crèmes te gebruiken.