Je huid wordt nu eenmaal ouder, je cellen vernieuwen zich langzamer, je huid wordt droger, dunner, minder elastisch, uitgezakt en rimpeliger.

Maar de tijd en het ouder worden hou je niet tegen. Dus probeer er niet somber over te zijn. Misschien heb je spijt dat je niet beter voor je huid gezorgd hebt toen je nog jong was. Ook daar is niets meer aan te doen. Het enige dat je nu nog kunt doen, is je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Als je er veel jonger uit wilt zien dan je bent, is het misschien nodig om naar de plastisch chirurg te gaan. Wil je er gewoon zo goed mogelijk uit zien voor je leeftijd, dan heb je iets aan de volgende tips voor de huidverzorging van de oudere huid :

 

Bescherm je tegen de zon, iedere dag van het jaar

Je wist al dat de zon de grootste boosdoener is als het gaat om de veroudering van je huid . En dat te veel in de zon zitten niet goed is. Maar wat nog steeds niet iedereen weet is dat je je eigenlijk iedere dag moet beschermen tegen de UV-stralen, ook als het winter is en ook als de zon niet schijnt en ook als je binnen bent of in de auto zit (zoals deze foto laat zien). In veel dagcrèmes zit een SPF (Sun Protection Filter) van 15. Maar over het algemeen wordt SPF 20 aangeraden. Oh, en vergeet je hals, handen en décolleté niet.

 

Pas de huidproducten aan aan je veranderende huidtype

Het is waarschijnlijk dat je huidtype verandert als je ouder wordt.  Een vette huid zal minder vet worden en een droge huid nog droger en misschien zelfs gevoelig. Het is goed om dan de verzorgingsproducten aan te passen aan je huidtype. 

Heb je een speciale oogcrème nodig?

De huid rond je ogen is dun en wordt alleen maar dunner. Vaak zie je rond je ogen de eerste rimpels en daarvoor zijn de speciale oogproducten populair. Vaak is een oogcrème weinig anders dan een dikkere, geconcentreerde versie van een gewone vochtinbrengende crème, dus die kan je ook gewoon gebruiken.

 

Verwijder dode huidcellen

Scrubben en het daarmee verwijderen van dode huidcellen is belangrijk, zeker als je ouder wordt. Het geeft je huid een frisse uitstraling en je huidproducten trekken beter in een schone huid. Het zou goed zijn om dan iedere week een keer te doen. Borstel je huid met een droge borstel voor het douchen en gebruik onder de douche een fijne scrub. Je kunt ook makkelijk zelf een scrub maken met bijvoorbeeld kokosolie en bruine suiker.  Neem daarvoor 2 delen bruine suiker en 1 deel kokosolie. Voeg eventueel vitamine E toe (b.v. uit een paar capsules).

 

Vitamine A tegen rimpels en kraaienpootjes

Retin-A of vitamine-A zuur of tretoïne is één van de weinige producten waarvan is bewezen dat het werkt om rimpeltjes minder diep te maken. Maar vitamine A zuur crèmes kunnen problemen opleveren bij een droge of gevoelige huid. Je moet ook met een lage concentratie (0,02%) beginnen en als je huid dat goed verdraagt en je huid niet rood of schilferig wordt, kan je langzaam naar een hogere concentratie. Vitamine A zuur kun je alleen op recept krijgen, of als je het vervelend vindt om  je huisarts met je rimpeltjes lastig te vallen kan kan je het ook online kopen als je goed zoekt. Een goed alternatief is een crème met retinol. Dit is een minder agressieve vorm van vitamine A zuur.

 

Een paar tips om je droge huid minder droog te maken

Douche niet met heet water. Heet water verwijdert te veel van de natuurlijke huidvetten.

Zie af van zeep, badschuim en andere zeepachtige producten die je huid uitdrogen.

Gebruik vochtinbrengende crèmes, ‘s nachts en overdag en nog eens opnieuw aan als nodig is.

Olie (b.v. kokosolie of amandelolie) helpt om te voorkomen dat het vocht uit je huid verdampt en droog wordt.