overkapping

4 Soorten beschuttingen voor in je tuin

Als je een tuin hebt, dan wil je er natuurlijk gezellig en beschut kunnen zitten, ook als het een beetje waait of fris is. Gelukkig zijn daar allerlei oplossingen voor te bedenken. Er zijn allerlei verschillende soorten en maten beschuttingen en overkappingen. Sommige zijn gemakkelijk en goedkoop aan te brengen. Andere oplossingen zijn wat duurder en vragen meer bouwkundige ingrepen.


Hieronder noemen we verschillende soorten beschuttingen op:

#1 Terrasoverkapping

Heb je een terras in je tuin dan kan je deze op verschillende manieren overkappen. Een overkapping kan je zo luxe maken als je zelf wilt. Met een terrasoverkapping die aan het huis vastzit, kan je volstaan met een constructie van alleen een dak op verticale palen. Een overkapping zorgt voor beschutting tegen zon en regen. Wil je ook bescherming tegen wind, dan kan je overwegen om één of meerdere zijkanten van een overkapping dicht te maken, bijvoorbeeld met glazen schuifwanden.

Een overkapping kan van hout zijn of van aluminium met glazen of kunststofdakplaten. Een houten overkapping geeft een soort landelijke uitstraling terwijl een aluminium overkapping er moderner uitziet. Aluminium heeft bovendien het voordeel dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. De kunststof of glazen dakplaten, zorgen ervoor dat het licht blijft in huis.

Aan zo’n stevige permanente overkapping hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Maar het verhoogt de waarde van je huis en je hebt er zelf veel plezier van.

#2 Vrijstaande overkapping

Heb je veel ruimte in de tuin, dan kan je ook een vrijstaande overkapping in je tuin bouwen. Deze kan je eventueel combineren met een tuinhuisje of berging. Als je tenminste twee kanten dicht maakt kan je er heerlijk beschut zitten, zelfs als het weer minder goed is.


Vrijstaande overkappingen, zeker in combinatie met tuinhuisje of berging, zijn meestal van hout gemaakt. Maar ook hier komen ook steeds meer mogelijkheden van aluminium bij.

#3 Pergola

Een pergola is een open constructie op palen met een dak van dwarsbalken. Een pergola wordt vaak gebruik om te laten begroeien met klimplanten, wat er leuk uitziet. Een pergola biedt gedeeltelijk schaduw maar laat ook vaak nog wat zonnestralen door. Wie meer schaduw wil, kan het dak van de pergola dichtmaken door bijvoorbeeld een schaduwdoek te spannen.

Het opzetten van een pergola kan vrij eenvoudig zijn. Er zijn zelfs zelfbouwpakketten voor te krijgen. Maar je kan het natuurlijk ook aan professionals overlaten.

#4 Luifels

Luifels zijn er in allerlei vormen en maten. Luifels zijn meestal niet permanent. Je gebruikt ze alleen als ze nodig zijn. We noemen een paar voorbeelden:

  • Zonnescherm – Een zonneluifel of zonnescherm dat kan in- en uitschuiven. Je gebruikt zo’n luifel als het zonnig is. Je kan eronder zitten waarbij het zonnescherm voor schaduw zorgt.
  • Schaduwdoeken – Schaduwdoeken bevestig je met haken aan het huis, schutting of op losse palen. Een waterdoorlatend doek kan je vrijwel de hele zomer laten hangen.

Voor welke beschutting of overkapping je ook kiest, het zal zorgen voor meer leefplezier en vaak ziet het ook prachtig uit.