huidveroudering

Huidveroudering mythes: waar of niet waar?

Laatst bijgewerkt:

Er bestaan hardnekkige mythes over huidveroudering en wat wel en niet helpt tegen de veroudering van de huid. Wat is waar en wat is niet waar?


Mythe #1 Water drinken helpt je huid jong te houden

water drinken voor huid

Niet waar

Was dat maar waar. Helaas is het niet zo gemakkelijk. Voldoende drinken helpt je afvalstoffen in je lichaam af te voeren, maar het houdt de veroudering van de huid niet tegen. De belangrijkste oorzaak voor huidveroudering is nog altijd de zon, terwijl aanleg en erfelijkheid ook belangrijke factoren zijn.  

Lees hier wat helpt tegen rimpels.

Mythe #2: Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent tegen de zon

Niet altijd waar

De zon is één van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Het product met SPF (Sun Protection Factor) moet beschermen tegen verschillende soorten UV-stralen. Het product moet zowel beschermen tegen UV-A als UV-B stralen. Zonlicht bestaat voor 98,3% uit UV-A straling en 1,3% UV-B. (bron)


Het is belangrijk om te weten dat een hogere SPF niet altijd betekent dat je beter beschermd bent tegen de zon. Andere factoren, zoals de juiste toepassing van het product en de frequentie van het opnieuw aanbrengen, spelen ook een rol. Daarnaast kan de effectiviteit van een zonnebrandcrème variëren afhankelijk van de individuele huid en de mate van blootstelling aan de zon. Het is dus essentieel om de instructies op de verpakking op te volgen en extra voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het vermijden van directe blootstelling aan de zon tijdens de piekuren.

  • UV-A stralen (98,7% van alle zonnestralen) zorgen voor de huidveroudering en brengt schade toe aan je huid
  • UV-B stralen (1,3% van alle zonnestralen) kunnen je huid verbranden, bruinen en kunnen allerlei schade aan je huid toebrengen.

Breed spectrum zonnebrand producten beschermen je zowel tegen UV-A als UV-B. UV-A stralen gaan gedeeltelijk door glas en kleding heen. Dus daarom is het ook belangrijk om een zonnecrème te gebruiken als je b.v. lang achter glas in de serre zit.

Mythe #3: Vochtinbrengende crèmes verminderen rimpels

Niet waar

Vochtinbrengende crèmes hydrateren je huid. Ze blijven aan de oppervlakte van de huid en helpen je huid om huidvet en vocht beter vast te houden. Dat is goed, want daardoor wordt uitdroging van de huid en huidveroudering tegen gegaan. Bovendien lijkt de huid na gebruik ervan wat voller en gevulder waardoor rimpels misschien wat minder opvallen. Maar als je je gezicht reinigt, is het effect weg.

Mythe #4: Hoe duurder het product, hoe beter het werkt

Niet waar

Dat zou je denken. De prijzen van anti-rimpelproducten lopen heel erg uit een. Van een paar euro tot een paar honderd euro per potje. Maar voor het overgrote deel bestaat er geen relatie tussen de hoogte van de prijs en het resultaat van een huidverzorgingsproduct. Je kunt voor een duur product kiezen omdat je het lekker vindt ruiken of omdat het fijn aanvoelt. Er zijn ook goedkope producten die hetzelfde voor je kunnen doen.

zonnebrandcremeMythe #5: Een grote verpakking is voordelig

Niet altijd waar

Dat kan wel eens zo zijn, maar kijk op de verpakking hoe lang een product meegaat. De kwaliteit van bepaalde ingrediënten als bijvoorbeeld SPF  (Sun Protection Factor) gaan snel achteruit. Een kleine verpakking is misschien wat duurder, maar zorgt er wel voor dat de kwaliteit optimaal blijft.

Mythe #6 – 100% natuurlijk is altijd beter

Niet waar

Het klinkt altijd alsof 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten beter zouden zijn en minder kans op irritatie, jeuk en uitslag. Toch kunnen natuurlijke producten net zo goed tot klachten leiden. Ook als er op de verpakking termen staan als ‘dermatologisch getest’ of ‘geschikt voor de gevoelige huid’, dan geeft dat geen enkele garantie. Als je last krijgt op jeuk of irritatie, kan je er beter zo snel mogelijk mee stoppen.

Mythe #7 Levervlekken hebben iets met je lever te maken

Niet waar

Levervlekken is een ander woord voor pigmentvlekken en hebben geen enkel verband met de lever. Levervlekken of pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon. Waarschijnlijk danken levervlekken hun naam aan de kleur die een beetje leverachtig is.