gezichtsroller

Wat doen gezichtsrollers of jade rollers voor je gezicht?

Ze zijn populair, de stenen gezichtsrollers waarmee je je gezicht masseert. Ze worden aangeprezen in advertenties, door bloggers op het internet en er worden veel beloften gedaan. Met de gezichtsrollers of jade rollers beweeg je over gezicht om veroudering van de huid tegen te gaan. Maar werken ze ook echt? Wat doen die rollers voor je gezicht?

Wat zijn de effecten van gezichtsrollers?

Een gezichtsmassage met een roller heeft bepaalde voordelen. Het kan je huid een frisse en jeugdige aanblik geven. Daarnaast werkt het ontspannend. Sommige voordelen zijn waar, sommige zijn tijdelijk en andere kunnen waar zijn maar zijn nog niet bewezen.

Dit zijn mogelijk voordelen van gezichtsrollers:

 • Een gezichtsroller stimuleert de bloedcirculatie in je gezicht. Er stroomt tijdelijk meer bloed naar je gezicht en dat zorgt dat afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Je huid ziet er daardoor frisser en wat blozender uit.
 • Door een gezichtroller kan helpen om overtollig vocht (bijvoorbeeld rond je ogen) af te voeren. Het rollen werkt als een soort lymfe drainage. Hierdoor zou het kunnen helpen om (vocht)wallen te verminderen. Er zijn onderzoeken waarbij massage lijkt te helpen om overtollig vocht af te voeren. Maar het specifieke effect van gezichtsrollers is nog niet voldoende onderzocht.
 • Het verkoelt je huid. De gezichtsrollers, die meestal van steen of metaal zijn, voelen koel aan en houden lang dezelfde temperatuur. Je kan dit verkoelende effect nog vergroten door de rollers in de koelkast te leggen.
 • Je huid ziet er beter uit door massage. Dit onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat gezichtmassage anti-verouderende effecten zou hebben. Vooral als je de massage combineert met gezichtsverzorgende crèmes. Ook hier gaat het over gezichtsmassage in het algemeen en niet speciaal met rollers.
 • De gezichtsrollers helpen je om een vochtinbrengende crème of gezichtsolie goed over je gezicht te verdelen. Door het masseren zou de crème of olie dieper in de huid kunnen trekken. Hiernaar is nog onvoldoende onderzoek gedaan.
 • Gezichtsmassage werkt ontspannend. De ontspannende werking van massage is beschreven in dit onderzoek. Naast ontspanning zou het ook je stemming verbeteren.

Dit doen gezichtsrollers niet

 • Een gezichtsroller zal je gezicht niet slanker maken. Hoewel er wat overtollig vocht afgevoerd kan worden, is dat effect niet blijvend. De enige manier om een blijvend slanker gezicht te krijgen is door gewicht te verliezen.
 • Gezichtsrollers kunnen geen rimpels gladstrijken.
 • De verbeteringen van je huid zijn niet blijvend. Het effect duurt zolang je de roller blijft gebruiken.

Het materiaal van gezichtsrollers

Gezichtsrollers zijn meestal gemaakt van natuursteen zoals rozenkwarts, jade, amethist of obsidiaan of van metaal. De koude, gladde rollers voelen prettig aan op het gezicht.


Aan sommige edelstenen worden ook bijzondere eigenschappen toegedicht. Zo zou amethist de huid zuiveren. Er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen. Rozenkwarts is wel wat harder dan jade en blijft ook iets langer koud.

Het is niet het materiaal maar de massage zelf dat voor de voordelen zorgt.

Hoe gebruik je een gezichtsroller?

 • Gebruik een gezichtsroller elke dag 2-5 minuten, bij voorkeur ’s ochtends.
 • Breng van te voren wat crème of olie aan.
 • Begin met rollen vanaf het midden van je gezicht en rol naar buiten naar de zijkanten van je gezicht.
 • Rol zachtjes. Te hard of ruw rollen kan irritaties veroorzaken.

Conclusie

Een gezichtsroller heeft net als andere gezichtsmassages voordelen voor de huid. Het is een typisch geval van baat het niet dan schaadt het niet.