10 interessante weetjes over noten

Noten hebben niet altijd een goede reputatie gehad. Heel lang stonden ze bekend als vetbommetjes. Dat zijn het ook wel, maar ze bevatten vooral veel gezonde vetten en voedingsstoffen. Die gezonde vetten, zoals Omega-3 vetzuren, helpen het cholesterol te verlagen. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels en eiwitten.


Wat zijn noten?

Noten zijn volgens de plantkunde dopvruchten. Deze vruchten bevatten één zaad en hebben een steenachtig of houtachtig omhulsel dat niet openspringt.

Noten verwerken

Je kan noten zo uit de hand eten, je kan ze ook verwerken in salades, smoothies of warme gerechten. Sommige noten zoals amandelen, kan je ze malen waarna je er als amandelmeel mee kan bakken. Tegenwoordig hoef je niet niet meer naar de winkel als je noten wilt kopen. Bij Basboernoten.nl kan je ze heel eenvoudig online kopen.

1. Pinda’s zijn geen noten

Pinda’s behoren eigenlijk tot de peulvruchten. Relatief worden er veel pinda’s gegeten. Niet bij iedereen vallen pinda’s goed. Het aantal mensen met een pinda-allergie neemt de laatste jaren toe.

2. Pijnboompitten zijn vergeten noten

Pijnboompitten bevinden zich in de schubben van dennenappels die je in de herfst bij dennenbomen in de buurt ziet liggen. Ze zijn ook gezond want ze bevatten onder andere vitamine E en K, magnesium en ijzer. Je kan ze zo of geroosterd eten, of verwerken in een salade. Er wordt natuurlijk ook pesto van gemaakt.

3. Amandelen zijn goed voor de darmen

Eet vaker amandelen als tussendoortje. Behalve alle andere goede eigenschappen van noten helpen ze ook de goede bacteriën in de darmen.


4. Eet walnoten voor de omega-3

Een handje walnoten (ongeveer 30 gram) voorziet je van ruim 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren. Dus doe ze door de yoghurt, door salades of eet ze zo.

5. Kokosnoten zijn vruchten, noten en zaden in één

De kokosnoot is meer dan een noot alleen. Het zijn eigenlijk steenvruchten net als de kers, de olijf en de perzik bijvoorbeeld. Ze bevatten vezelig vruchtvlees en kokoswater en kunnen op zeer veel manieren gegeten of verwerkt worden. Bijvoorbeeld kokosroom, kokosmelk, kokosmeel en kokosolie zijn daar voorbeelden van.

6. Waarom zijn pistachenoten groen?

Pistachenoten zijn groen doordat ze rijk zijn aan antioxidanten. Genoeg reden om ze wat vaker te eten dus. Ze bevatten net als veel groenten chlorofyl.

7. Amandelen en chocolade is een goede combinatie

Vandaar dat van alle amandelen ter wereld 40% wordt opgekocht door chocolade producenten.

8. Bijen zijn ook belangrijk voor amandelen

Het gaat slecht met de bijen. Voldoende bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van allerlei  fruitsoorten. Maar niet alleen voor fruit, ook voor amandelen bijvoorbeeld.

9. Eet paranoten voor selenium

Selenium is een sporenelement dat werkt als een antioxidant. Paranoten, die grote kromme noten, zijn er rijk aan. Met twee paranoten per dag krijg je er genoeg van binnen.

10. Bewaar amandelen in de koelkast

Amandelen kunnen snel ranzig worden door hun hoge gehalte aan onverzadigd vet. Als je ze koel, droog en luchtdicht bewaart, blijven ze tot 2 jaar goed. Een temperatuur van 4-5 graden (dat is koelkasttemperatuur) is ideaal.