fiets verzekering

Je fiets verzekeren: slim of overbodig?

Fietsen is populairder dan ooit. Steeds meer Nederlanders laten hun auto of het openbaar vervoer staan en stappen op de fiets. Met name in grote steden is de fiets inmiddels hét verkeersmiddel bij uitstek. Ben jij ook zo’n fanatieke fietser? Dan heb je vast wel eens nagedacht over het verzekeren van je tweewieler. Want wat als hij gestolen wordt, of als je zelf onderuit gaat? In deze blog lees je alles over het nut en de noodzaak van je fiets verzekeren.

Waarom zou je je fiets verzekeren?

Er zijn verschillende redenen om je fiets te verzekeren. Zo is het een geruststellende gedachte dat je in geval van diefstal of schade niet voor hoge kosten komt te staan. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe of dure fiets? Dan kan een fietsverzekering een goede uitkomst zijn. Ook als je regelmatig op pad gaat met je e-bike is het verstandig om na te denken over een verzekering. Deze fietsen zijn immers een geliefd doelwit van dieven en vaak niet goedkoop in aanschaf.

Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

Er zijn in principe twee soorten fietsverzekeringen. De eerste is de diefstalverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van je fiets. Houd er rekening mee dat iedere verzekeraar hier wel andere voorwaarden aan kan verbinden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je fiets moet worden opgeborgen in een afgesloten ruimte, of dat je een ART-goedgekeurd slot moet gebruiken. De tweede soort is de allrisk verzekering. Deze dekt niet alleen diefstal, maar ook schade aan je fiets door bijvoorbeeld een eigen fout of een aanrijding.


Wat zijn de kosten van een fietsverzekering?

De kosten van een fietsverzekering zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aanschafwaarde van je fiets, het soort verzekering en het eigen risico dat je kiest. Voor een diefstalverzekering betaal je gemiddeld tussen de vijf en tien euro per maand. Bij een allrisk verzekering kunnen de kosten oplopen tot vijftien à twintig euro per maand. Check wel altijd goed de voorwaarden om niet voor verrassingen te komen staan.

Wanneer sluit je een fietsverzekering af?

Het afsluiten van een fietsverzekering kan op elk moment, maar het is het verstandigst om dit direct na aankoop van je fiets te regelen. Zo ben je vanaf het eerste moment verzekerd en hoef je niet na te denken over het risico van diefstal of schade in de beginperiode. Ook als je een tweedehands fiets hebt gekocht, kan het nuttig zijn om een verzekering te overwegen.

In het kort

Je fiets verzekeren biedt dus diverse voordelen voor de fanatieke fietser. Ben je van plan om een nieuwe fiets of e-bike aan te schaffen? Check dan zeker een aantal verzekeraars om te kijken welke verzekering het best bij jouw situatie past. Zo ga je met een gerust hart op pad en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele kosten bij diefstal of schade. Happy cycling!


Ga voor meer informatie naar de website van unive.nl